Президентът: Залогът на изборите е огромен. Ако не започне борба с корупцията, моделът ще се запази

"Специалният" прокурор няма да просъществува дълго"

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев определи като най-важната тема в момента предстоящите парламентарни избори, като по думите му "залогът е огромен".

Той призова партиите да се позиционират върху необходими промени, които да сменят сегашният управленски модел.

"За съжаление, редица партии не се фокусират върху този основен проблем, а отново се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати, пенсии и различни социални придобивки! Ще намерят ли сила да започнат най-сетне реална борба с корупцията, защото ако това не се случи, възпроизводството на този порочен управленски модел ни е гарантирано. По тези въпроси е необходимо партиите да се позиционират и да се ангажират сега. След изборите ще бъде късно!", каза той.

"Специалният" прокурор няма да просъществува дълго 

Президентът Румен Радев заяви, че не е изненадан от решението на депутатите да преодолеят неговото вето, свързано с т.нар. специален прокурор.

"Това е временно решение, явно под натиска на някаква конюнктура. И аз съм убеден, че то няма да просъществува в бъдеще, защото е в противоречие с Конституцията и с основни човешки права".

"Корупцията води до уродливи инциденти"

"Липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление води до това, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото, оттам – и такива уродливи инциденти", посочи Радев по повод смъртта на 16-годишното момче в София от токов удар.

По повод факта, че репликата му "Мутри, вън!"  се превърна в част от наименованието на коалицията на Мая Манолова и "Отровното трио" за парламентарния вот, Радев каза, че очаква повече -  "и граждани, и политически партии да отстояват тази позиция – че не може да има управление в този порочен модел". 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?