Президентът замина на двудневно посещение в Молдова

Президентът Георги Първанов замина на двудневно държавно посещение в Молдова, визитата е по покана на молдовския му колега Владимир Воронин.

Самолетът на Първанов излетя с 1,35 ч. закъснение поради гъстата мъгла на летище "София", съобщи БТА. От летището уточниха, че заради мъглата тази сутрин са отменени кацанията на самолети в София.

По време на посещението си българският държавен глава ще има среща на "четири очи" с молдовския си колега Владимир Воронин, ще разговаря с министър-председателя Василе Тарлев и с председателя на парламента Евгения Остапчук. Ще има пленарни разговори между българската и молдовската делегации и ще бъдат подписани две двустранни споразумения. По-късно ще се проведе българско-молдовски бизнесфорум.

Президентът Георги Първанов ще се срещне с представители на българската общност в Кишинев, ще положи венец на Паметника на молдовския княз Стефан Велики и на Паметника на българските опълченци.

Това ще бъде третата среща между Първанов и колегата му Воронин, предишните две бяха в рамките на международни форуми. Сред предварително обявените акценти на посещението са активизирането на търговско-икономическите отношения между двете страни и търсене на начини за решаване на социалните проблеми на българите в Молдова.

По официални данни в Молдова има над 90 000 българи, които са съсредоточени в молдовската област Тараклия. Възможността за откриване на филиал на българско висше училище в Тараклия ще бъде сред поставените от президента Георги Първанов въпроси при визитата му в Молдова.

Първанов ще разговаря с представители на българската общност в Кишинев, където живеят около 10 000 етнически българи, а при посещението си на 17 януари в Тараклия българският президент ще бъде придружаван от молдовския си колега.

Търсенето на нови форми за сътрудничество и конкретни проекти за активизирането на стокообмена между България и Молдова и за стимулиране на преките връзки между бизнеса на двете страни е друг акцент в посещението на президента Първанов. Около 30 представители на български фирми с интереси в Молдова са включени в българската делегация. Днес в Кишинев ще се състои българско-молдовски бизнесфорум.

Първанов ще търси съдействие за решаване на някои открити въпроси между двете страни, съобщи президентският секретар Златин Тръпков. Такъв е въпросът с ратификацията на споразумението между България, Русия, Украйна и Молдова за сътрудничество в транспортирането на ядрени материали между България и Русия през територията на Украйна и Молдова. Споразумението още не е ратифицирано от молдовския парламент.

При визитата на президента Първанов ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между митниците на двете страни. Очаква се да бъде подписано и споразумение за сътрудничество между правосъдните министерства.

При разговорите на президента Първанов ще бъдат обсъдени и международни въпроси, свързани с проблемите около Ирак в светлината на участието на България като непостоянен член в Съвета за сигурност на ООН и проблемите със статута на Приднестровието в контекста на българското председателство на ОССЕ през 2004 година. Развитието на политическото и парламентарно сътрудничество, на връзките в образованието, науката и културата и в регионалното сътрудничество също ще бъдат дискутирани.

В българската делегация са министърът на образованието Владимир Атанасов, заместник-министри на външните работи, на икономиката, на правосъдието, ръководството на Групата за приятелство с Молдовския парламент, директорът на агенция Митници Асен Асенов, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Антон Пиралков, кметовете на Силистра и Смолян, ректорите на Шуменския и Великотърновския университет.

Още от България