Президентът запълва “дефицита от идеи” със спорна стратегия до 2020

Президентът запълва “дефицита от идеи” със спорна стратегия до 2020

В политическия живот на страната ни има дефицит на идеи и често се измислят фалшиви дебати. Това каза президентът Георги Първанов в петък при представянето на Доклада за социалните предизвикателства при членството на страната в ЕС и на Стратегията за ускорено икономическо развитие на Република България. Двата документа са разработени по поръчка на президента от водещи учени от БАН, икономически университети, институти и агенции и са публикувани на интернет адрес: http://www.president.bg/reports.php.

Тазгодишният доклад е третият от президентската поредица, след тези през през 2005 и 2006 г. съответно на икономическите предизвикателства пред България до 2010 и на конвергенцията и европейските фондове.

Стратегията за ускорено развитие е първата икономическа разработка от втория мандат на президента. Анонсирайки преди два месеца създаването ѝ, президентът даде заявка да се намеси по-активно в провежданата социална и икономическа политика, в “рамките на правомощията му” чрез инициирането на широки дискусионни форуми в страната. Той обаче отхвърли предположенията, че се опитва да създаде паралелни структури, които да му послужат като основи на нова партия. В петък Първанов повтори, че няма намерение да прави партия, а само да активизира цялата държава, в това число и гражданското общество за заличаване, образно казано, на “родилните петна на прехода” - сивата икономика, бюрокрацията, корупцията, дейностите с непазарни монополни предимства, свръхцентрализацията, запусната инфраструктура.

Залата бе пълна с журналисти, икономисти, “много малко политици”, както отбеляза самият Първанов. На очи се набиваше пълното отсъствие на депутати от БСП, НДСВ и опозицията. В замяна на това ДПС бе представено от двама шефове на парламентарни комисии – Йордан Цонев и Хасан Адемов, и от зам.-председателя на партията Лютви Местан.

На представянето дойдоха за кратко премиерът Сергей Станишев и вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, бивш съветник на Първанов. По същото време вървеше пленум на БСП, който обсъжда актуализираните социално-икономическа управленски приоритети. Те ще бъдат одобрени от извънредния конгрес на БСП в събота. По-рано съветници на президента упрекнаха БСП и правителството, че игнорират поръчаните от Първанов разработки.

Набор от пожелания, оспорващ нуждата от АЕЦ “Белене”

Стратегията за ускорено икономическо развитие на България до 2020 г. предвижда през първите 2-3 г. растежът да е 6-7% годишно. Според авторите до 5-6 години може да се постигне ръст и до 8-9% годишно, след което ръстът ще се забави и успокои около 4-6% годишно.

В стратегията се предвижда 75% заетост, 5% безработица, 78.9% икономическа активност, което означава увеличаване на заетите с 1-1.2 млн. души.

Преките чужди инвестиции ще бъдат около 3 млрд. евро годишно от 2009 до 2015 г. Очаква се също увеличаване на инвестициите в имоти.

Прогнозира се и ръст на вътрешните инвестиции. България трябва да изнася електроенергия, когато има излишни мощности, но не би трябвало да следва стратегия, насочена към строителство на нови мощности, предназначени за износ на електроенергия, смятат авторите, които оспорват нуждата от изграждане на АЕЦ “Белене”. Проектът обаче бе размразен и е подкрепен от правителството и от самия Георги Първанов.  

Препоръчва се изграждането на нови енергийни мощности, предназначени за износ на електроенергия, да става с открити търгове, държавата да не дава гаранции за изграждането им, а пазарният риск да се поема от инвеститорите.

България трябва да полага по-енергични усилия, за да се възползва от географското си положение за преминаването на повече петролни и газопроводи през нейната територия, се посочва още в стратегията.

Страната трябва да стане в средно срочен период развита страна с висок доход на населението и ефективна икономика, успешно интегрирана в ЕС, е основната цел на стратегията. За реализирането ѝ трябва да се определят неизползваните източници на растеж, посочват авторите.

Представянето на доклада и стратегията очаквано не породиха дискусия, а отбрани присъстващи използваха случая да си кажат собствените болежки или да отправят протоколни послания.

Станишев няма да действа под натиска на “обстоятелствата”

Готови сме за диалог по реалните приоритети, но ако действаме под натиска на обстоятелствата ще стигнем до задънена улица, заяви премиерът Станишев в изказването си, който оцени президентските инициативи като “крайно наложителни”.

По думите му всичко, което е сдържано като обществен натиск, се отприщва след присъединяването към ЕС и всяка социална група предявява своите искания.

Според него има нужда от цялостен дебат накъде да се насочват ресурсите и кое е възможно да се направи сега, кое - в средносрочен или дългосрочен план. В противен случай рискуваме да се плъзнем по наклонената плоскост под натиска на едно или друго искане на различни групи, най-вече по отношение на доходите, каза премиерът. Според него това крие риск от финансова дестабилизация на страната и по-висока инфлация, която ще "изяде" доходите.

ДПС “надгражда” президентската инициатива

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев предложи към президента да се създаде агенция за анализ на реалността и изпълнимостта на политическите програми. Такъв орган имало в Холандия, но към правителството. Ако такава агенция проработи, преди да отидат да гласуват, хората ще знаят дали обещаваното от политиците е реалистично и може ли да бъде изпълнено, поясни Цонев. Затова, според него, у нас е уместно подобна агенция да е към президентството заради “нейната успешна надпартийна функция”.

Някои от икономистите, които взеха думата, намекнаха, че стратегията е слаба, пълна с противоречия и ненужна. Проф. Иван Ангелов, който бе съветник в кабинета на Виденов, я разгроми с думите, че последната част е откровено слаба, а приложените таблици “наивни”.

Георги Ангелов от Институт “Отворено общество” намери противоречия в текстовете, а думите му бяха посрещнати с одобрението в залата. Така например на едно място се говори за “гъвкав” пазар на труда, а малко по-нататък – за регулиран. В частта за политиката по доходите не става дума за данъчното облагане, отбеляза Ангелов, който намери трибуна да пледира за проповядвания от ИПИ плосък данък.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?