Президентът започва консултации с партиите за въпроса в ядрения референдум

Консултации с парламентарните партии за формулирането на въпроса, който ще бъде зададен на референдума за АЕЦ "Белене", иницииран от БСП с внесени над 500 хил. подписа., започва президентът Росен Плевнелиев. Първата среща ще е в петък с ръководството на Българската социалистическа партия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава в сряда.

Според Плевнелиев, предстоящото допитване е тест за демокрацията, трябва да се проведе в интерес на гражданите и не бива да бъде отлагано заради политическо противопоставяне и административни процедури. По начина, по който ще протекат дебатите по формулирането на въпроса, както и от самия въпрос, ще проличи отношението на политическия елит към пряката демокрация, смята държавният глава. Той настоява за сериозен и експертен дебат покрай темата за АЕЦ "Белене", за да могат гражданите да направят своя информиран избор.

 

Консултациите ще продължат с политическите ръководства на ГЕРБ, Движението за права и свободи, "Синята коалиция" и "Атака”.

 

По-рано през деня финансовият министър Симеон Дянков повтори идеята на икономическия си колега Делян Добрев референдумът за АЕЦ "Белене" да се финансира от държавните партийни субсидии, а не от бюджета и каза, че ще се направи такова предложение на Народното събрание. Ако то не бъде прието, в бюджета има заложен резерв, обясни Дянков пред журналисти в Министерския съвет.

 

Според експертни разчети средствата ще бъдат между 20-30 млн. лв. за допитването. Ако не бъдат използвани за ядрения референдум, тези пари ще отидат за здравеопазване, социални нужди и култура, стана ясно от думите на финансовия министър. Част от тях ще бъдат насочени и към Фонда за лечение на деца в чужбина, обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България