Президентът заръча на кабинета да напише бързо “енергийното домашно“ на страната

Хората, имали думата в сектора от 20 години, да кажат защо ни глобяват за либерализацията

България е последната страна в Евросъюза, която не е въвела третия енергиен пакет и трябва да си напише много бързо домашното, заяви пред български журналисти в Брюксел президентът Росен Плевнелиев, който в петък взе участие в заседание на Европейския съвет.

 

Според него много хора, които са имали думата в българската енергетика в последните 15-20 години, трябва да отговорят, защо сме "на опашката" и започват да ни глобяват за неспазване на европейски закони и регулации, визирайки заканата на Брюксел, че ще заведе дело срещу страната ни заради липсата на конкуренция в търговия с ток и природен газ.

 

Следващата седмица делегация от нашата страна, включително вицепремиер и министърът на икономиката, ще посетят Брюксел, за да се запознаят в подробности как точно да бъдат предприети необходимите промени, които са изцяло в интерес на протестиращите, на всички български граждани и на предприятия - да не зависим от един доставчик и от една тръба, заяви държавният глава. По думите му служебното правителство ще трябва да работи за отделянето на “Електроенергийния системен оператор“ от “Националната електрическа компания“.

 

Плевнелиев посочи сред целите и разделянето на електроразпределителните предприятия (ЕРП) на дружества за пренос и за доставка на ток, макар те да са обект на втория енергиен пакет, чиито изисквания у нас са въведени от няколко години.

 

Имаме от какво да се срамуваме, но трябва бързо и отговорно да си свършим работата, заяви президентът. Той коментира още отношенията между ЕС и Русия, разгледани на заседанието в петък, на което е отчетено, че за пръв път е налице единодушие за прагматична, търпелива и отворена политика с Москва, със съзнанието за правилата на третия енергиен пакет, на които трябва да се подчиняват и трети страни, ако работят на европейския пазар.

 

Служебното правителство ще трябва много бързо да съгласува своите действия по проекта "Южен поток", както и проверките на прокуратурата и енергийния регулатор в електроразпределителните предприятия ЕВН и ЧЕЗ, каквито въпроси били повдигнали министър-председателят на Чехия и канцлерът на Австрия, посочи още Плевнелиев.

 

Нека да сме наясно, че всичко това отеква много силно в Брюксел и въпросът е спазваме ли европейските правила. В следващите седмици България ще трябва да даде обяснения и да предприеме промени, каза президентът. Чехия и Австрия са наясно, че у нас има проверки, те нямат нищо против тях, но очакват да се види всичко, от началото до края, да не пропуснем всички останали по веригата, които имат тежест в цената на тока.

 

От един лев, който българските граждани плащат за ток, ЕРП са с дял от девет стотинки, 16 стотинки е ДДС, 75 стотинки са държавните монополи. Обещах проверки и прозрачност по цялата верига, припомни президентът.

 

По думите му служебният кабинет също така може да подготви поправки в закона за енергетиката, които да превърнат Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от непрозрачен администратор в ефективен регулатор. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев също посочи като свой приоритет започването на дебат за промени в енергетиката и в модела за ценообразуване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес