Президентът защити назначението на Цацаров, било сериозен напредък в изборните процедури

Предизвестеният вот на Висшия съдебен съвет (ВСС) в подкрепа на вече назначения за главен прокурор Сотир Цацаров представлявал "сериозен напредък с въвеждането на нови изборни процедури". Това смята президентът Росен Плевнелиев. По думите му те вече гарантирали прозрачност и състезателност.

"Досега в продължение на 20 години главният прокурор както и членове на ВСС са назначавани в последния момент без аргументи, без да има състезателност и конкурентност", отбеляза президентът и допълни, че сега е имало три кандидатури за поста с концепции, защитени по време на публични дискусии.

"За мен това е голям прогрес, заставам зад него, подкрепям го и пожелавам успех на новия главен прокурор", каза държавният глава в пореден свой коментар по темата, с който категорично подкрепи Цацаров.

Плевнелиев подписа указа за назначаването на новия главен прокурор рекордно бързо – по-малко от 24 часа, след като 18 членове на ВСС гласуваха за него. Президентът не взе предвид мнението на ЕК, че очевидно българските власти не са способни да направят изборна процедура, която да не предизвика силни спорове и съмнения.

Повод за позицията на Брюксел станаха множеството скандали около избора, които започнаха още с приемането на правилата за гласуване, които недвусмислено облагодетелстваха именно Цацаров. Мнозинството във ВСС категорично отказа да ги промени, като за първи път въведе и електронно гласуване за повече от един кандидат.

Така се стигна до абсурдната ситуация другите двама номинирани Галина Тонева и Борислав Сарафов дори да не бъдат подлагани на гласуване. Това допълнително засили съмненията, че участието им в процедурата е било използвано политически с единствената цел да бъде демонстрирана конкуренция пред Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?