Президентът защити с две формули разпределените квоти в ЦИК

Президентът защити с две формули разпределените квоти в ЦИК

Президентът Росен Плевнелиев защити указа си за разпределение на политическите квоти за членове на Централната избирателна комисия /ЦИК/ като публикува в събота двете методики, по които са правени изчисленията и които дават едни и същи резултати. Според тях ГЕРБ трябва да получи седем места в ЦИК, "Коалиция за България“ - 6, а ДПС и "Атака“.

Това предизвика недоволството на БСП и ДПС, които оставиха ГЕРБ без зам.-председател в ЦК, но партията на Бойко Борисов отново ще предложи свой кандидат, а в събота на кафе с лидера на ДПС Лютви Местан Борисов успя да осигури подкрепата му за кандидатурата на ГЕРБ за зам.-шеф в избирателната комисия. Преди срещата си с Местан обаче Борисов се възмути: "Тези, които ги бихме десет пъти на избори, те ще ни оставят само с шест човека в ЦИК - на каква база? Ако и тези им се виждат много, тогава да ги вземат всичките. Ние сме се явявали десет пъти и десет пъти сме ги били на всички избори.

"Но няма как, след като дори и червените социологически агенции вече не крият, че ГЕРБ е пред БСП, ние да имаме по-малко хора от полагащите ни се по закон. Единственото, което искаме, е изборите да се проведат прозрачно. И няма как да ни обвинят в друго, защото предложихме за член на ЦИК и Цветозар Томов, който всички знаете колко ни е критикувал", добави председателят на ГЕРБ.

Според Росен Плевнелиев, отвъд креативното калкулиране, изборната комисия в България не може да бъде разделяна заради въображението на един или друг законотворец. В нея има не 15, а 19 членове, каза президентът в отговор на призива от ДПС и БСП да намали квотата на ГЕРБ в новоназначената ЦИК.

Председателят на ДПС Лютви Местан пък заяви, че ще изпрати писмо до Венецианската комисия, председателя на Европейската комисия, еврокомисаря по правосъдието и парламентарните групи в Европейския парламент за грубото погазване от президента на върховенството на закона с решението си да отнеме едно място в ЦИК на ДПС в полза на ГЕРБ - партията, която го е издигнала за държавен глава. Преди два дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна се оплака от това, че партията му бе оставена без зам.-шеф в ЦИК на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

В публикувано на сайта на Президентството съобщение се посочва, че в съответствие с принципа на политическия плурализъм Изборният кодекс предвижда в ЦИК да бъдат включени представители, номинирани от парламентарно представените партии и коалиции. През изминалите повече от 20 години изборното законодателство и практика са предвиждали пропорционално представителство, съответстващо на резултатите от проведени парламентарни избори.

Държавният глава припомня, че Изборният кодекс предвижда ЦИК да се състои от 19 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. Той посочва още, че ръководството на ЦИК, което се избира от парламента не е самостоятелно обособен орган и всички в комисията имат равен глас при приемане на актове.

"Няма основание членовете, които имат административно качество председател, заместник-председател или секретар, да бъдат изключвани при определяне на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции“, посочва Плевнелиев, след като в четвъртък парламентът остави ГЕРБ без зам.-председател, а комисията с 18 членове заради спор дали шефските места в ЦИК трябва да се смятат като част от общия ѝ брой членове, подлежащи на квотно разпределение между партиите в НС.

Плевнелиев обяснява, че запазването на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции се отнася за целия състав на ЦИК. Независимо от това дали членовете се избират от парламента или се назначават от президента, то във всеки случай трябва да се запази съотношението помежду им, както при политическо представителство на партиите и коалициите в Народното събрание, допълва той.

"Кодексът предвижда в състава на ЦИК да има по един член от партии и коалиции, които не са представени в българския парламент, но имат членове в Европейския парламент. Към момента на формиране на ЦИК това са една партия и една коалиция от партии, общо двама. Между останалите 17 членове се създава съотношение, което съответства на съотношението между партиите и коалициите в Народното събрание“, пише още в изявлението.

При назначаването на членовете на ЦИК държавният глава се е съобразил с този принцип и запазил съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, както предвижда ал. 8 на чл. 46 от Изборния кодекс. В цитираната алинея препратката към ал. 7 се отнася само за начина на формиране на ръководството. Липсва текст, който да предвижда, че съотношението между парламентарно представените партии и коалиции се отнася само за членове извън ръководството, посочва президентът.

Според държавния глава, единственото възможно тълкуване на кодекса е това, което той е направил, и то е в съответствие със Закона за нормативните актове. Законът предвижда в случай, че разпоредбите са неясни, те да се тълкуват в смисъла, който най-много отговаря на други разпоредби на тълкувания акт, на целта му и на основните начала на правото на Република България.“Едва ли има съмнение, че целта при формиране на всички предвидени в кодекса колективни органи, е пропорционалното представителство, отразяващо волята на българските избиратели“, завършва съобщението.

В Приложената към него методика за изчисляване на разпределението на членовете на ЦИК са разгледани два варианта. При първия се разделя броят на народните представители от съответната парламентарна група на всички 240 депутати и полученото частно е умножено по броя на членовете на ЦИК, които са 17, след изваждане на запазените две места за партиите и коалициите с евродепутати, но без участие в Народното събрание.

Към май 2013 г. ГЕРБ има 97 народни представители, КБ – 84 народни представители, ДПС – 36 народни представители и АТАКА – 23 народни представители. Изчислението е:

ГЕРБ (97 : 240) х 17 = 6.8708

КБ (84 : 240) х 17 = 5.95

ДПС (36 : 240) х 17 = 2.55

АТАКА (23 : 240) х 17 = 1.6291

При така направените изчисления първоначално ГЕРБ получава 6 места, КБ – 5, ДПС – 2 и АТАКА – 1. Остават за разпределение още 3 места. По метода на най-големия остатък, КБ получава 1, ГЕРБ – 1 и АТАКА – 1 място в ЦИК. Общо в комисията ГЕРБ трябва да има 7 места, „Коалиция за България“, а ДПС и „Атака“ - по две.

Във втория вариант изчисленията са правени към момента на формиране на ЦИК март 2014 г. Броят на депутатите от съответната парламентарна група е разделен на членовете на парламентарните групи – 236, и полученото частно е умножено по 17-те членове на ЦИК.

Към март 2014 г. ГЕРБ има 94 народни представители, КБ – 83 народни представители, ДПС – 36 народни представители и АТАКА – 23 народни представители. Така сметките са:

ГЕРБ (94 : 236) х 17 = 6.7711

КБ (83 : 236) х 17 = 5.9788

ДПС (36 : 236) х 17 = 2,.932

АТАКА (23 : 236) х 17 = 1.6567

Така първоначално ГЕРБ получава 6 места, КБ – 5, ДПС – 2 и АТАКА – 1. Остават за разпределение още 3 места. По метода на най-големия остатък, КБ получава 1, ГЕРБ – 1 и АТАКА – 1 място в ЦИК. Общо в ЦИК Отново се получава, че ГЕРБ трябва да има колкото и при първия вариант на пресмятане.

Споделяне

Още по темата

Още от България