Президентът защити службите и министрите за отказания въздушен коридор на Русия

Депутати обаче се съмняват в българските служби и не са убедени дори от признанията на Лавров за военни доставки

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

"България е достоен член на НАТО, разполагаме с информация и служби, с необходимите инструменти, за да направим разлика между хуманитарен полет и такъв, който претендира, но не е", заяви президентът Росен Плевнелиев в четвъртък по повод отказаното прелитане на руски самолети за Сирия през българското въздушно пространство заради съмнения, че пренасят оръжия, а не хуманитарна помощ.

"Като държавен глава съм дал зелена светлина за всичко, което българската държава направи и бях в течение от началника на отбраната, информация имах и от министъра на външните работи, проведох много разговори с министъра на отбраната, докато стана ясно, че все пак руснаците решиха да не инициират тази провокация и да заобиколят България", обясни Плевнелиев.

Както се очакваше, въпросът стигна и до парламента, където министърът на отбраната Николай Ненчев бе извикан да даде разяснения пред ресорната парламентарна комисия.

Ненчев пред депутатите, както и външният министър Даниел Митов в интервю пред бТВ, посочиха, че руският външен министър Сергей Лавров е признал, че Русия доставя оръжия и военен персонал на Сирия.

Отказът на българските власти да разрешат въздушен коридор за руските самолети бяха "обосновани" съмнения, че не се превозва хуманитарна помощ, както твърди Москва.

Митов повтори, че руски самолети ще бъдат допуснати пред българското въздушно пространство, ако спрат на българско летище и бъдат проверени. Той повтори също, че правителството е било информирано от службите, че това, което ще превозват, няма да е хуманитарна помощ.

Българските депутати обаче явно нямат доверие на българските служби.

След изслушването на министър Ненчев в комисията по отбрана, председателят ѝ Михо Михов (АБВ) посочи, че проведеният разговор не е дал ясен отговор откъде е дошла информацията. Михов каза, че Министерството на отбраната не би трябвало да взема страна в тази "дипломатическа и политическа конфронтация". Комисията по отбрана не би трябвало да разширява и полемиката за самолетите, а да се направи анализ дори на правителствено ниво, за да може да се изработват по-ясни решения при подобни искания и ситуации, добави Михо Михов.

Ангел Найденов от БСП коментира, че отговорите по темата са били неубедителни и разочароващи.

Президентът, който е и върховен главнокомандващ на армията, подкрепя изцяло действията във връзка с отказания въздушен коридор.

"Бяхме максимално честни - ако искате да кацнете на наше летище, нека да проверим, добре сте дошли, след това ще си продължите пътя. България прояви характер и се показа още веднъж като достоен член на семейството на правилата, на върховенството на закона, като честната позиция като върховна ценност. Ако нашите руски партньори са честни с нас, техни самолети ще летят свободно над България", заяви Плевнелиев.

"Ние защитаваме европейските ценности, готови сме да кажем "не" на Русия тогава, когато имаме съмнение, че правилата няма да се спазят, отстояваме общоевропейска позиция, подкрепяме санкциите, надявайки се, че някой ден Русия ще бъде отново партньор, ще се върне на масата на преговорите", заяви още държавният глава.

Русия не прие българския отказ и заплаши с "адекватен" отговор, от правителството обаче коментираха, че не очакват влошаване на отношенията с Москва, тъй като България демонстрира добронамереност.

Според Плевнелиев в случая сме подходили както трябва - по закон и правила.

"България е суверенна държава, достоен член на ЕС и НАТО, и е активна в отстояването на правилата и отбранителната стратегия на Съюза, качествен член на световното семейство за решаване на проблемите в Сирия, а не на тяхното задълбочаване", подчерта държавният глава.

Според него през последните две години България е натрупала много точки от гледна точка на своята ефективна дейност като член на ЕС и НАТО: "Радвам се на тази набрана скорост и не бива да стоим в ъгъла на двете организации, да хленчим и да чакаме някой друг да ни решава проблемите".

България оттук нататък ще действа така, както го прави през последните две години - ефективно и със самочувствие, каза Плевневлиев.

Той изрази увереност, че Русия никога повече няма да направи така, както направи в Украйна - "да дестабилизира, да праща свои въоръжени системи, да праща свои зелени човечета, да праща свои войници в друга суверенна държава".

Президентът направи коментара си пред репортери в Пловдив, където откри Втората национална аутсорсинг конференция, в която участват представители на над 100 фирми от IТ технологиите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?