В очакване на решението на кабинета

Президентът защити строежа на втори лифт над Банско

Концесионерът заподозря саботаж срещу старата от Световната купа по ски

Президентът защити строежа на втори лифт над Банско

В очакване на решението на правителството за изграждане на втора кабинкова линия над Банско, президентът Росен Плевнелиев се застъпи за построяването ѝ. В същото време концесионерът на ски зоната "Юлен" заподозря саботаж заради подпален трансформатор на пистата "Чалин валог".

В момента на Банско се провеждат стартовете за жени от Световната купа по ски алпийски дисциплини - супергигантски слалом и алпийска комбинация. Заради гъстата мъгла обаче супергигантският слалом беше отложен за понеделник.

Плевнелиев: Банско заслужава втора кабинка

"Банско заслужава втора кабинка. Българските ски курорти като Добринище, като Чепеларе, като Пампорово, Боровец, Сапарева баня и всички останали имат пълното основание, съобразявайки се с високите екологични стандарти на ЕС, да се развиват. Не виждам никакво противоречие." Това каза Росен Плевнелиев по време на посещението му в курорта преди старта за супергигантския слалом.

Той посочи, че като държавен глава винаги е имал "принципна и категорична позиция в подкрепа на развитието на българските курорти".

"Хората, които обичат планината, са хората, които живеят в планината. Аз познавам хората тук. Това е моят регион, моят край. Виждам потенциал и заставам зад него", заяви държавният глава.

Той посочи, че туризмът е индустрия, която е най-важна за страната и не трябва да губим от  безсмислено противопоставяне. "България трябва да се поучи от Австрия и Швейцария, от най-добрите на планетата. Имаме същите дадености. Може би малко повече отговорно отношение", добави Плевнелиев.

От години жителите на Банско и Разлог настояват за изграждане на втори лифт. Преди няколко години се стигна дори до блокада на пътя към курорта, в която участваха председателят на парламента Цецка Цачева и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Срещу това се обявяват обаче природозащитни организации.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също не спира да повтаря, че над Банско трябва да бъде изградена втора кабинкова линия.

В същото време едно от първите решения на втория кабинет на Бойко Борисов беше да отмени решение на предшественика му Пламен Орешарски за разширяване на ски концесията за ски зоната с фирма "Юлен", зад която стои шефа на ски федерацията Цеко Минев. Беше сформирана работна група, която трябваше да предложи решение по въпроса до 15 февруари, но работата ѝ беше удължена с още десетина дни.

В предложението на работната група няма да има решение за изграждане на втора кабинка, защото такова все още не е внесено официално в Министерството на околна среда и водите по думите на министър Ивелина Василева. От работната група се очаква да изчисти спора с концесионната територия и да се установи собствеността на съоръженията и земите, както и да се определи размера на възнаграждението, което "Юлен" трябва да плаща на държавата.

Междувременно в четвъртък в Разлог беше представен новият план за управление на Пирин, който предвижда увеличаване с над четири пъти на зоните за спорт и туризъм.

Зоната за туризъм, която съществува и в досегашния план, се увеличава от около 900 хектара на малко над 4000 хектара. В нея ще могат да се строят хижи, заслони, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на Национален парк "Пирин" и обслужването на посетителите съгласно Закона за защитените територии, предвижда новият план. Той е изработен от "Пролес Инженеринг " ООД по поръчка на Национален парк "Пирин".  Очакванията са да бъде одобрен до края на годината.

Плановете за управление са задължителни за всички национални и природни паркове. Те определят границите на отделните зони - резерват, зона за горски екосистеми, туристическа зона и т.н. и посочват какво може да се прави в тях. Срокът им на действие е 10 години.

Концесионерът видя саботаж заради подпален трансформатор

Трансформаторът на ток над писта "Чалин валог" над Банско е бил подпален тази нощ, съобщи Иван Обрейков, маркетинг директор на "Юлен" пред News.bg.  Той е категоричен, че подпалването е умишлено и става дума за саботаж.

Обрейков обясни, че подпалвачите са били заснети от охранителните видеокамери. Записите от тях са предадени на полицията.

Освен това на мястото на пожара била оставена и бележка с послание. Иван Обрейков отказа да сподели какво е пишело на бележката и посочи, че това е нещо, с което полицията трябва да се занимае.

Извършителите на палежа трябва да бъдат открити в най-кратки срокове, призова Обрейков. От полицията в Банско обаче заявили, че не са получавали сигнал за подпален трансформатор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?