Президентът Жельо Желев: НАТО е умна стъпка в българската история

Президентът Желю Желев. Сн. БГНЕС

"В България днес почти няма хора срещу НАТО, или ако има, това са хора, неориентирани достатъчно политически, неизкушени от политиката, което показва, че това, което България е направила, е умна стъпка в нейната политика и история". Това коментира президентът Желю Желев (1990-1997) на форум в София по случай десетата годишнина от членството на България в НАТО.

 

"Всички знаем защо България и други държави след рухването на комунизма в Европа станаха пълноправни членове на този военнополитически съюз... Преди това бяхме членове на Варшавския договор, който не изпълняваше задълженията си към своите членове, не работеше за укрепване на националната сигурност, стабилността, демократичните инициативи на народите, които членуваха в съюза. Това доведе до отказ от него и ориентация към атлантическия военнополитически съюз", коментира Желев.

 

Президентът Петър Стоянов (1997-2002) отбеляза "психологическия цивилизационен аспект" на членството на България в НАТО.

 

"Този аспект е изключително важен, защото в своята кратка история на свободна държава след освобождението от Османско робство нашето общество дълги години беше в плен на един тежък синдром - че сме играчка в ръцете на великите сили и че никога в своята история не успяхме да се наредим на страната на победителите, за да реализираме нашия национален идеал. Чрез членството на България в НАТО в голяма степен преодоляхме този важен психологически синдром, комплекс, наследен от нашата история", каза Стоянов.

 

Бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси посочи, че ако НАТО не се беше разширила, не знаем дали това, което се случи на Крим, нямаше да се случи на балтийските държави, на черноморските държави, на други балкански държави.

 

"Към днешна дата след инвазията на президента Путин през 2008 г. в Абхазия и Осетия и сега, 2014 г., в Крим, виждаме, че единствените "червени линии", които той не пресича, са "червените линии" на НАТО", коментира Паси.

 

Приветствие до форума изпрати президентът Росен Плевнелиев, който посочва, че "конференцията съвпада със събития от ключово значение не само за България, страните от Черноморския регион и Балканите, но и за всички страни - членки на НАТО.

Споделяне

Още от България