Президентът Желю Желев: Комунизмът да бъде забранен и инкриминиран като фашизма

Желю Желев

Комунизмът трябва да бъде забранен и инкриминиран точно така, както и фашизмът. Това заяви в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград в понеделник президентът Желю Желев (1991-1997). Той представи в Югозападния университет "Неофит Рилски" книгата си "Тоталитарните близнаци".

Това е четвъртото българско издание на книгата, която е издадена досега и на десетина чужди езика, отбеляза д-р Желев.

Книгата е повече за комунизма, отколкото за фашизма, тъй като комунизмът е също тоталитарен режим, както и фашизма, но много по-страшен, каза той. Това, по думите му, е много по-здрава диктатура и е просъществувал по-дълго време, отколкото фашистките режими.

"Третият райх просъществува всичко на всичко 12 години, три месеца и шест дни, а Съветският съюз просъществува 70 години без три месеца - несравними неща, отбеляза д-р Желев. Другите фашистки режими в Европа, ако вземем - фашистките в Италия и Испания, ще видим, че горе-долу съотношението спрямо комунистическите режими в съветския блок е

същото във времето. Вследствие на което комунистическите режими са избили много повече хора, отколкото фашистките", каза авторът на "Тоталитарните близнаци".

"Трябва комунизмът да бъде забранен и инкриминиран точно както така, и фашизмът, точно както стана в края на Втората световна война по времето на Нюрнбергския процес. Това нещо трябваше да стане", заяви д-р Желев.

Споделяне

Още от Общество