Президентите на България и Унгария с различни позиции за "Южен поток"

Президентите на България и Унгария се разминаха в позициите си за газопровода "Южен поток". Това стана в сряда по време на дискусията през втория ден от международната конференция "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", която е част от кампанията "25 години свободна България". Днес в нея се включи и президентът на Унгария Янош Адер, който бе на двудневното си официално посещение у нас.

България продължава да зависи от една тръба и от един доставчик и като държавен глава съм твърдо решен това да се промени и това не е антируска политика, заяви по време на конференцията президентът Росен Плевнелиев. Не е добре за "Газпром" да се вживява в ролята на монополист, добре е за "Газпром" да използва газа не като енергийно оръжие, а като стока, която се търгува на пазарна цена, на база на ясни договори, каза Плевнелиев. Той допълни, че въпросът не зависи единствено и само от българското правителство и от Брюксел, а и от руските партньори - да спазват договорите, да предлагат конкурентни цени.

Президентът посочи още, че България отдавна е трябвало да има ясна позиция по "Южен поток". Ние търсим диверсификация, включително и на маршрутите, ние сме достоен член на европейското семейство и не можем въпреки европейските правила и напук на тях да действаме, това не работи за доверие, коментира Плевнелиев.

България взима мерки не за увеличаване на покупките на газ от Русия, а за тяхното намаляване, каза още президентът. Той отбеляза началото на проекта за Южния газов коридор, с който ще се осигури реална диверсификация, както и подписания договор от България за покупка на 1 млрд. куб. м азерски газ от 2019 г. и подписания от служебното правителство на Георги Близнашки допълнителен меморандум, с който си запазваме правото и по-рано да купуваме тези количества газ, ако има техническа възможност.

По този повод Плевнелиев изтъкна важността на строителството на газовия интерконектор с Гърция.

Унгарският президент обаче изказа различна позиция по темата "Южен поток". По думите му Унгария, България, Сърбия и Австрия, които участват в проекта, имат право да се снабдяват с газ, по същия начин както Германия да се снабдява с газ чрез "Северен поток". Защо трябва това да бъде поставено под въпрос, защо трябва да бъде отнета тази възможност на тези четири страни да се снабдяват с конкурентен газ, попита Адер.

Той отбеляза, че Унгария също се е присъединила към санкциите срещу Русия, но допълни, че по същия начин както Германия, въпреки санкциите, купува газ от Русия, така и Унгария купува газ.

Изказването на Адер се вписва във все по-ясно открояващото се напоследък "особено мнение" на Унгария спрямо Русия и "Южен поток", както и по редица други въпроси, по които при управлението на премиера Виктор Орбан страната влезе в остър конфликт с ЕС.

На фона на разколебаващите се инвеститори в газопровода, на който се гледа като на политическо оръжие на Русия, и след постигането на газова сделка между Москва и Украйна, която трябваше да бъде заобиколена с "Южен поток" като транзитен маршрут за износ на руския газ към Европа, в началото на месеца парламентът на Унгария прие закон за ускоряване на строежа на газопровода на нейна територия.

В текста се посочва, че вече газопроводи в Унгария могат да изграждат компании, които нямат съответния лиценз за експлоатация. Според експерти законът е приет, отчитайки интересите на унгарско-руска проекта компания, която трябва да построи унгарския участък на "Южен поток" и да се контролира от руския концерн "Газпром", писа руският вестник "Новое время".

Законът, който предвещава енергийно споразумение между Унгария и Русия, вече предизвика безпокойството на САЩ. От Брюксел пък заявиха, че са в контакт с властите в Будапеща за разяснения около приетите законови поправки в областта на енергетиката.

Споделяне

Още от България