Президентите на Франция и Германия: Спешно преустройство на Европа на нови основи

Щайнмайер и Макрон, сн. ЕПА/БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер изтъкнаха днес спешната необходимост Европа да бъде "изградена наново", веднага щом в Берлин встъпи в длъжност ново правителство, предаде Франс прес.
 
"Ние споделяме дълбокото убеждение, че преустройството е необходимо и спешно, и че следващата година ще е определяща в това отношение", заяви Макрон след среща между двамата в Елисейския дворец по случай честванията на годишнината от края на Първата световна война.
 
"Наша обща отговорност е след съставянето на коалиционно правителство да работим за това. Разчитам да извършим тази работа с канцлера Меркел", каза френският президент.
 
"Всички партньори в коалицията, която е на път да бъде създадена, потвърдиха по време на предизборната кампания движещата роля на френско-германския екип за осъществяването на нов европейски проект", отбеляза Макрон и изрази надежда, че контурите на този проект ще бъдат очертани в идните месеци.
 
Германският президент приветства смелата реч на Макрон на 26 септември в Сорбоната, в която той изложи насоки за реформиране на Европа, "в момент на силен скептицизъм".
 
"Сигурен съм, че ентусиазмът на речта в Сорбоната ще увлече и бъдещото германско правителство", заяви Щайнмайер.
 
След срещата си двамата лидери отпътуваха за Елзас, където следобед ще открият тържествено френско-германския музей близо до връх Хартмансвилеркопф. 
 
На това място са се водили едни от най-кървавите сражения през Първата световна война и са убити около 25 000 френски и германски войници.
 
Откриването на т.нар. "Историал" ще постави началото на честванията за 11 ноември 1918 г. - Деня на примирието, с който се слага край на войната.
Споделяне

Още от Свят