Президентите на Грузия и Украйна да получат Нобелова награда за мир

Известните американски сенатори Хилари Клинтън и Джон Маккейн заявиха, че са номинирали грузинския президент Михаил Саакашвили и украинския му колега Виктор Юшченко за Нобелова награда за мир, предаде Асошиейтед прес.

В писмо до Нобеловия комитет от сряда демократката Клинтън и републиканецът Маккейн обосновават избора си с това, че двамата президенти са спечелили всеобща подкрепа за универсалните ценности на демокрацията, личната свобода и гражданските права.

Присъждането на наградата на Саакашвили и Юшченко не само би било признание за историческата им роля в Грузия и Украйна, но ще вдъхне надежда на онези, които търсят свободата на места, където тя все още им е отказана, пишат Хилари Клинтън и Джон Маккейн.

Михаил Саакашвили и Виктор Юшченко дойдоха на власт след масови граждански демонстрации срещу изборните измами в техните страни, напомня АП. И двамата прозападно настроени политици не се ползват със симпатиите на Русия, която заради активната позиция на ЕС и САЩ за изборите в Украйна обяви, че Западът иска да я раздели от бившите ѝ съветски съседи.

Юшченко, който апелира за присъединяването на Украйна към ЕС, поради лошото време в четвъртък не успя да замине за Брюксел, където трябваше да произнесе реч пред Европейския парламент. Това съобщи представител на украинската мисия в ЕС, предаде Ройтерс.

Поради силния снеговалеж в Полша са отменени самолетните полети, което осуети пътуването на Юшченко до белгийската столица. Засега няма яснота дали посещението му ще бъде пренасрочено за идния месец.

В четвъртък Юшченко взе участие в церемонията по отбелязването на 60-годишнината от освобождаването на нацисткия лагер на смъртта Освиенцим /Аушвиц/, която се провежда в полския град Краков.

Юшченко, който положи клетва в неделя, вече посети Москва, където се срещна с руския си колега Владимир Путин, и Страсбург, където изнесе реч пред Съвета на Европа.

Той спечели силно оспорваните президентски избори в Украйна при повторно провеждане на втория тур, разпоредено от Върховния съд, който отмени вота от 21 ноември заради масови фалшификации.

Невъзможността да се изкаже пред Европарламента ще е разочарование за Юшченко, който се очакваше да благодари на ЕС за подкрепата в периода на кризата в Украйна, предизвикана от изборните измами. Освен това той се опитва да убеди ЕС да започне преговори за членство с Украйна през 2007 година.

Споделяне

Още от Свят