Президентите на САЩ и на Южна Корея подписаха търговско споразумение

Мун Дже-ин и Доналд Тръмп подписват търговското споразумение между двете страни

Президентите на САЩ и на Южна Корея Доналд Тръмп и Мун Дже-ин подписаха търговско споразумение, предадоха световните агенции.

Двамата лидери поставиха парафа си под актуализация на съществуващото споразумение за свободна търговия между двете държави. Церемонията се проведе в Ню Йорк, където двамата лидери са за Общото събрание на ООН.

Тръмп нарече споразумението "много голяма сделка" и каза, че то внася значителни подобрения, които ще намалят търговския дефицит между двете страни и ще създадат нови възможности за износ на американски стоки в Южна Корея. Тръмп каза, че американски автомобили, фармацевтични продукти и селскостопански продукти ще получат по-добър достъп до корейските пазари.

Мун пък каза, че компании от двете страни ще могат да правят бизнес при по-стабилни условия. Южнокорейският лидер каза още, че се надява, че ревизираното споразумение със САЩ ще помогне за укрепване на сътрудничеството и в други сфери.

Първоначалният вариант на двустранното споразумение за свободна търговия бе подписано през април 2007 г. и влезе в сила през март 2012 г., но Тръмп нееднократно го критикуваше по време на предизборната си кампания. Той го определи като нечестно и неизгодно за Америка и каза, че заради него страната се лишава от 100 000 работни места.

След избирането на Тръмп двете страни започнаха преговори за преразглеждането му.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?