Президентите на Турция и Тунис са обсъдили стъпки за постигане на примирие в Либия

Президентите на Турция и Тунис са обсъдили стъпки за постигане на примирие в Либия

Президентите на Турция и Тунис - Реджеп Тайип Ердоган и Каис Сайед, са обсъдили днес необходимите стъпки за прекратяване на огъня в Либия, предаде Ройтерсв сряда.

Ердоган пристигна по-рано днес на изненадваща визита в Тунис. Петнайсет минути след него в Тунис е пристигнал и ръководителят на международно признатото правителство на Либия Файез ел Сарадж, съобщи арабският телевизионен канал Ал Хадас.

На съвместна пресконференция с Каис Сайед, турският президент Ердоган изрази увереност, че Тунис може да има "ценен и конструктивен" принос за постигането на стабилност в Либия. Ердоган се обяви за възможно най-скорошно прекратяване на огъня в Либия.

"Ние вярваме, че Тунис ще помогне за постигането на стабилност в Либия. Обсъдихме със Сайед стъпките, които можем да предприемем заедно, за да постигнем прекратяване на огъня в Либия и да се премине към политическо решение на конфликта. Негативният развой на събитията в Либия се отразява не само на страната, но и на съседите, на първо място Тунис", посочи Ердоган.

В Либия паралелно съществуват два органа на изпълнителната власт: международно признатото Правителство на националното съгласие на Файез ел Сарадж и временният кабинет на Абдула Абдуррахман ат Тани, действащ в Източна Либия съвместно с парламента и поддържан от Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар.

На 12 декември Хафтар обяви, че неговите сили започват "решаващата битка за столицата". Командването на Либийската национална армия неколкократно е подчертавало, че ще се противопостави на всяка чуждестранна намеса във вътрешните работи на Либия и заплаши да потопи корабите и да свали самолетите с турска военна помощ.

Визитата на Ердоган в Тунис дойде на фона на активните напоследък усилия на Турция да сключи споразумения със страните от Средиземноморието, където Анкара спори с Гърция за залежите на въглеводороди около разделения остров Кипър, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец Турция подписа споразумение за разграничаване на морските пространства с международно признатото правителство в Либия - стъпка, с която разгневи Гърция. Атина смята, че споразумението нарушава международното право, докато Анкара посочва, че иска да защити своите права в региона и твърди, че сделката е в съответствие с морските закони.

Посещението на Ердоган в Тунис е първата визита на чуждестранен държавен глава след избирането на президента Каис Сайед на изборите през октомври.

В рамките на разширеното сътрудничество със съседната на Тунис Либия, Анкара подписа и споразумение за военно сътрудничество с Правителството на националното съгласие на Файез ел Сарадж. Ердоган каза, че Турция може да изпрати войници в Либия в подкрепа на правителството на Сарадж, което от месеци води сражения със силите на маршал Халифа Хафтар от непризнатия център на властта в източния град Бенгази.

Вчера говорителят на Ердоган Ибрахим Калън каза, че Турция работи по законопроект, който ще позволи изпращането на турски военни в Либия.

Турция вече е оказвала военна подкрепа на Правителството на националното съгласие, въпреки оръжейното ембарго на ООН, отбелязва Ройтерс, като се позовава на доклад на световната организация.

ДПА припомня, че Турция и Катар подкрепят правителството на Сарадж в Либия, докато Египет, Обединените арабски емирства и Русия подкрепят силите на Халифа Хафтар, който обяви през април офанзива за превземане на Триполи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят