Президентите се извиниха взаимно за хърватската война

Президентите на Сърбия и Черна гора и Хърватия се извиниха за действията на своите граждани по време на войната между двете страни през 1991 - 95 г., предаде Би Би Си.

Изненадващите реплики станаха факт по време на първата визита на хърватски президент в Белград от началото на конфликта, който избухна, след като неговата страна обяви независимост от Югославия.

"Като президент на Сърбия - Черна гора, аз искам да се извиня за всички злини, които който и да гражданин на Сърбия и Черна гора е причинил на който и да е хърватски гражданин" каза сръбският президент Светозар Маркович.

Неговото изявление накара Стипе Месич да пренапише подготвената си реч и добави в нея своите извинения.

"От свое име, аз също се извинявам на всички онези, които са преживели болка или загуба по което и да е време от граждани на Хърватия, които са злоупотребили със закона или са действали против закона", каза Месич.

Във войната загинаха около 20 000 души, а повече от четвърт милион бяха принудени да напуснат домовете си.

Според кореспондента на Би Би Си извинителните реплики са били изненада за наблюдателите и не е ясно дали става дума за официална позиция на правителствата на двете държави, или за лични, символични изявления.

Екстремистките партии в двете страни вероятно ще се противопоставят на поднесените извинения, вярвайки, че няма за какво да се извиняват, но повечето политици ще подкрепят този акт, отбелязва кореспондентът на Би Би Си Матю Прайс.

Двете страни полагат усилия да възстановят връзките помежду си, откакто и в Белград и в Загреб реформистки правителства поеха управлението през 2000 г.

Доскоро визитата на хърватския президент би била невъзможна, но и двете страни знаят, че трябва да подобрят регионалното сътрудничество, за да станат реални амбициите им за присъединяване към ЕС и другите международни институции.

Международната общност освен това настоява Хърватия да позволи на етнически сърби- повечето от които са напуснали по време на войната - да се завърнат обратно.

Очакваше се визитата на Стипе Месич да бъде изпълнена с носталгия. Преди 12 години той беше хърватския представител на ротационното югославско президентство и де факто беше последният президент на страната преди нейния разпад като многонационална държава. Той напусна поста в началото на войната.
Само 100 000 от хърватите, напуснали Сърбия и Черна гора по време на конфликта, са се завърнали обратно, заяви говорителят на Месич и допълни, че президентът ще търси решение на този проблем при настоящата си визита.

Споделяне

Още от Балкани