Президентската номинация на РБ пак е под въпрос

Въпреки утвърдената от лидерите кандидатура на Трайчо Трайков, СДС държи на блокирания от ДБГ Гроздан Караджов

Трайчо Трайков и Гроздан Караджов,<i> сн:БГНЕС/Mediapool.bg</i>

Одисеята около издигането на кандидат-президент на Реформаторския блок (РБ) продължава, прераствайки в открит сблъсък между две от влиятелните партии в Блока – СДС и ДБГ. Ръководството на СДС е потвърдило в сряда подкрепата си за Гроздан Караджов за кандидат - президент на РБ, независимо че преди няколко дни Председателският съвет на РБ се обедини около кандидатурата на Трайчо Трайков.

До избора на бившия министър на икономиката и настоящ столичен общински съветник се стигна след серия номинации, перпитвания и заседания на РБ. В крайна сметка миналия четвъртък партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" (ДБГ) блокира кандидатурата на Гроздан Караджов и застана зад тази на Трайков, който бе подкрепен и от останалите лидери на РБ, включително от зам.-председателя на СДС Любен Петров, който гласува от името на председателя Божидар Лукарски, съгласувайки позицията си с него по телефона. Малко по-късно Лукарски направи опровержение пред столичен вестник и обяви, че партията му няма да приеме номинацията на Трайков, защото бил "скрит опозиционер". Лукарски призова, ако ще се издига опозиционна кандидатура, тя да е на проф. Велислав Минеков, издигнат от ДБГ, но в такъв случай всички министри от РБ, включително той самият и Кунева, да си подадат оставките. Последва изявление на другия зам-.председател на СДС – Костадин Марков, който каза, че Лукарски реагирал емоционално заради противоречивото поведение на ДБГ и че СДС ще подкрепи Трайков.

Сега обаче топката продължава да се разиграва без яснота до какъв финал ще стигне, тъй като ДБГ едва ли ще снеме "ветото" си спрямо Гроздан Караджов и едва ли ще потвърди подкрепата си за собствения си кандидат проф. Минеков, чието условие да приеме президентската номинация е да се поиска оставката на Бойко Борисов.

За 8 септември бе планирано заседание на Изпълнителния съвет на РБ, който окончателно да потвърди номинацията на Трайков, но вместо това СДС предлага заседанието да се отложи за идния вторник, когато отново да бъдат изслушани и Трайков, и Караджов.

"Гроздан Караджов е автентичният десен кандидат. Той не е участвал в други правителства като Трайчо Трайков", заяви след заседанието на НИС на СДС зам.-председателят на партията Румен Христов. Той напомни, че е имало вътрешно допитване, в което Караджов води убедително пред Трайков.

Христов допълни, че в четвъртък СДС ще настоява за изслушване и на Караджов, и на Трайков от членовете на Изпълнителния съвет на РБ. Тъй като обаче Караджов бил в чужбина, от партията ще настояват заседанието да се проведе на 13 септември, след което да се утвърди кандидат-президентската двойка на Блока.

"Ако останалите партии подкрепят кандидатурата на Трайчо Трайков, ние ще я приемем и няма да бъдем причина за разцепление на РБ", заяви още Христов. Решенията на Изпълнителния съвет, в който участват 21 души, се вземат с три/четвърти от гласовете.

СДС има 3 гласа, а Гражданският съвет, част от който застана зад Караджов, е с най-голяма квота - 6. До момента имена не са гласувани, нека изчакаме легитимно решение, заяви Христов пред репортери. Караджов е член на Изпълнителния съвет, но Трайков не е, затова трябва да се вземе решение дали той самият да гласува, допълни зам.-председателят на СДС.

Не е ясно какво точно цели СДС с настоящата маневра и дали това е просто "трик" на Лукарски, целящ да вдигне "акциите" на партията си в раздираната от противоречия дясна коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България