Президентски човек поема управлението на “София тех парк”

Елица Панайотова

Бившият главен мениджър на “Бизнес парк София” арх. Елица Панайотова ще е новият изпълнителен директор на “София тех парк”, съобщи министърът на икономиката Делян Добрев пред Mediapool. Проектът, който е от 2009 г., нашумя, след като президентът Росен Плевнелиев активно го представяше при посещението си в САЩ.

 

Министър Добрев описа бъдещия шеф на компанията така: “архитект по образование, бивше търговско аташе на България в САЩ и управител на бизнес парка”.

Коя е Елица Панайотова?

Елица Панайотова започва своята кариера на архитект и урбанист с работа върху проекти по устройствения план на “Бизнес Парк София” и проектирането на сгради 3 и 4 в парка. Има разработки и по централната градска част на София, както и проекти в областта на офис, жилищно, търговско и индустриално проектиране.

В периода 2002 – 2005 г. е търговско аташе в българското посолство във Вашингтон. Ангажиментите ѝ са насочени към създаване на двустранни партньорства, бизнес коопериране и инвестиционно промотиране във всички икономически сфери.

След завръщането си в България влиза в бизнеса с недвижими имоти. Първоначално отговоря за недвижими имоти в българския офис на “Глобал финанс”. През 2006 г. става изпълнителен директор на “Алфа Девелопментс – холдинг”, а от 2007 г. поема и длъжността главен мениджър на “Бизнес парк София”. В момента управлява собствено архитектурно студио “Скица”.


Най-късно следващата седмица се очаква да бъде учредена новата проектна компания, която трябва да реализира идеята за високо технологичен парк в София. Капиталът на дружеството ще бъде 3 млн. лв. "София тех парк" ще е дъщерно дружество на държавната компания "Индустриални зони", каза министър Добрев.

 

Дружеството ще трябва да разработи проекта, с който да кандидатства за финансиране от 50 млн. евро по оперативна програма “Конкурентоспособност”. Целта е до края на 2013 г. да има вече работен проект и избрани изпълнители, за да може през 2014 г. да започне строителството, а до края на 2015 г. новият технологичен парк да е факт, очерта план-графикът министър Добрев.

 

По думите му към момента има само един идеен проект от три сгради. Той предвижда на едно място да се съберат големи международни технологични компании със своите изследователски офиси, а около тях да гравитират български фирми с потенциал. Ще има и бизнес инкубатор от учените и студенти. Отделно ще са лабораториите, където учените заедно с предприятията ще разработват проекти на пазарен принцип – изобретения, които ще се внедряват в производството.

 

Очакванията са в бъдещия технологичен парк да влязат компаниите, които ще бъдат финансирани по финансовия инструмент JEREMIE на програма “Конкурентоспособност”. Близо 180 млн. евро са насочени за финансиране на бизнес проекти в сферата на иновациите и високите технологии чрез четири холдингови фонда - за растеж, рисков, мецанин (междинен) и за стартиращи компании.

 

Въпреки че три от фондовете заработиха още през 2011 г., досега няма финансиран нито един бизнес проект, каза министър Добрев. “По тази причина съм притеснен доколко успешна ще бъде инициативата JEREMIE у нас”, каза министър Добрев.

 

Идеята за създаването на технологичния парк е на бившия зам.-министър на икономиката Евгени Ангелов, който отговаряше за оперативната програма, но след избирането на Плевнелиев за президент стана негов икономически съветник.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес