Президентски призив от морските дълбини: Спасете океана!

Президентът на Сейшелските острови Дани Фор (ляво)

В необичайна реч, произнесена от морските дълбини, президентът на Сейшелските острови Дани Фор призова света да направи повече, за да защити "туптящото синьо сърце на нашата планета", предаде Асошиейтед прес.

Апелът, предаван на живо за пръв път от подводница, е отправен от една от многото островни държави, застрашени от глобалното затопляне.

Президентът на Сейшелите говори, когато посети ръководена от британци амбициозна научна експедиция за проучване на дълбините на Индийския океан. Океаните покриват около две трети от повърхността на нашата планета и по-голямата част от тях още не е достатъчно проучена.

"Този въпрос (опазването на океаните) е по-голям от всички нас, взети заедно, и не можем да чакаме да го решава следващото поколение. Вече нямаме извинения да не действаме, нямаме и време", каза Фор.

Той отправи призива си от управляем подводен апарат, намиращ се на 121 метра дълбочина, на дъното на океана край Сейшелските острови.

След това той каза за Асошиейтед прес, че преживяването е било невероятно, защото се е докоснал до огромно биоразнообразие и това е укрепило убеждението му, че трябва да се направи необходимото за защита на морския свят.

Учени от Оксфордския университет проучваха живота в подводния свят, картографираха големи участъци от океанското дъно и се спуснаха много дълбоко с управляеми миниподводници и подводни дронове.

Днес около 5 процента от световния океан са защитени. Страните по света се договориха, че до 2020 г. защитените райони трябва да обхванат 20 процента. Но есперти и природозащитници казват, че между 30 и 50 процента от пространствата, намиращи се в извънтериториални води, трябва да получат статут на защитени територии, за да се запази морското биоразнообразие.

Споделяне

Още от Свят