Президентски съветник и прокурор са разследвани за търговия с влияние заради Бобокови

Прокуратурата публикува чатове с Prok. N N и Prezident-Pl. Uzunov

Президентски съветник и прокурор са разследвани за търговия с влияние заради Бобокови

Специализираният съд освободи от ареста бизнесмена Пламен Бобоков, но прокуратурата образува светкавично ново дело, свързано с него - за търговия с влияние. Държавното обвинение свързва Бобоков с президентския съветник и бивш служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов и с някогашния русенски окръжен прокурор Николай Николов.

Според прокуратурата в телефона на Бобоков е открита комуникация с двамата. Заради това е започнало разследване срещу "висши длъжностни лица и магистрати за престъпно сдружение с цел търговия с влияние". След разрешение на съдия на двамата са били извършени лични обиски и изземвания. Засега те не са обвиняеми. Президентството коментира, че не е разследваща институция и призова всички въпроси да бъдат отправени към спецпрокуратура.

В петък вече Специализираният съд определи, че Пламен Бобоков вече си е платил гаранцията от 1 милиона лева и трябва да бъде освободен. Прокуратурата настояваше, че парите не са преведени в срок и върна бизнесмена в ареста, но това решение се оказа незаконно. Задържан под стража остава неговият брат Атанас Бобоков

Кореспонденцията на Бобоков

Скрийншотове от разговорите на Пламен Бобоков бяха пратени до медиите. От тях става ясно, че комуникацията му с прокурора, чието име е записано в телефона му като Prok. N.N., е била по-честа.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_8c97bb997217d8d935545681ec75e182.jpg

Не се разбира обаче за какво си говорят. В един от чатовете например прокурорът пита дали още е в играта, а бизнесменът отговаря "100%".

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_797108ddac673705a92ea2019761192c.jpg

В друг чат Николов обяснява, че Цацаров и Гешев ще ходят в Брюксел и това може да стане причина за отлагане. Не се разбира обаче какво ще се отложи. В трети разговор двамата обсъждат, че са вярвали, че нещо ще стане, но то не се е случило.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_b55d72efd2e8afae001e45aea907bd99.jpg

Захапи и стискай

"Длъжници са ти! Захапи и стискай! Отмъсти и за мен!", пише прокурорът. А Бобоков отговаря: "Вече съм предприел мерки. Адски съжалявам за случилото се. Кълна се, че няма да оставя нещата така!". От прокуратурата посочват, че през 2019 г. Н.Н. е бил кандидат за шеф на русенската окръжна прокуратура.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_17c3eab920f377044279265801f9ac33.jpg

Комуникацията с Узунов засяга решение на Върховния административен съд, пишат от прокуратурата. Според тях президентският съветник е уведомил Бобоков кога излиза решението и какво ще бъде предварително. Изпратил му дори текста на решението, преди то да бъде публикувано. Тази комуникация е била в края на 2018 г., а самото решение е публикувано в първите дни на миналата година.

Това ще е в оригинал

Президентският съветник е записан като Prezident-Pl. Uzunov. На 27 декември 2018 г. той е изпратил на Бобоков поредица съобщения за въпросното решение. Последното е със снимки и обяснението: "Това ще е в оригинал".

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_790d781bd24936482c8993a3639d5a10.jpg

Въпросното дело без подпис е решението на ВАС да освободи либийския танкер "Бадр" от задържането на бургаското пристанище. Съдии по делото са Ваня Анчева, Даниела Маврдиева и Калина Арнаудова. То е заведено по жалба на либийската държавна компания "Либиан Навигейтър", която твърди, че арестът на кораба е незаконен. Любопитното е, че прокуратурата също подкрепя жалбата на либийците.

Танкерът бе задържан с решение на Изпълнителна агенция "Морска администрация". Агенцията бе сезирана с искане на бургаски частен съдебен изпълнител, който уважава напълно претенцията на "Булгаргеомин" към либийската компания. Българската фирма твърди, че либийците дължат 9.25 милиона долара. Бургаският съд потвърждава ареста на кораба, но ВАС го отменя.

https://www.mediapool.bg/gal/89/orig_48a70ccd929ce3827b6e1637d0462fdc.jpg

Аргументите са, че морската администрация не е посочила кои точно закони са нарушили либийците, за да се задържи танкера. Върховният съд напомня, че арестът на Бадр е позволен, ако се нарушава закон или международна конвенция, но и заради течащ частен спор за пари. Решението на ВАС е окончателно.

Бизнес с президента на Либерия

“Бобоков притежава огромно влияние върху лица, заемащи висши държавни длъжности. В това число лица, вероятно, лица с имунитет. Не е установено по категоричен начин и затова използваме термина “вероятно“, разказва прокурорът Петър Белчев.

В случая ставало дума да се изпрати пратеник до президента на Либерия, защото той искал да се види с  контрагент на Пламен Бобоков. Делото за търговия с влияние било образувано в петък, когато са станали известни определени факти и обстоятелства, обясни обвинителят. Имало молба за лобиране от страна на прокурора Николай Николов от Русе, който искал да стане шеф на местната окръжа прокуратура.

за да говорят за концесията на пристанище Бюканън за срок от 25 години с концесионер “Приста порт“. Обвиняемият Бобоков заявил на лицето с имунитет, че президентът на Либерия проявява интерес от запознанството си с него с оглед изпращане на посланик на Република България в Нигерия с акредитация в Либерия.

Арест

Пламен Бобков бе арестуван изненадващо в четвъртък, въпреки че ден по-рано бе внесъл определената му от съда гаранция от 1 млн. лв. Той е обвиняем заедно с брат си Атанас Бобоков за участие в престъпна група. Двамата са собственици на завода за производство на акумулатори "Монбат", както и на фирмата за масла "Приста Ойл". Според прокуратурата двамата са участвали в престъпна схема организирана от бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков, който също беше арестуван и обвинен.

Според разследващите твърдят, чрез схемата опасните отпадъци от рециклираните акумулатори от фирмата им "Монбат Рисайклинг" са оставали в България и не са били обезвреждани. В четвъртък адвокатът на Бобоков Ина Лулчева обясни, че той е бил задържан на формално основание.

Тя разказа, че след като на 31 май прокуратурата му определила 1 млн. лв. гаранция, тя е обжалвала. Съдът обаче счел, че жалбата ѝ не е подадена в срок и я оставил без разглеждане. За това решение обаче Лулчева научила едва на 16 юни и веднага уведомила Бобоков, който пък внесъл парите на 17 юни.

Междувременно, на 15 юни, когато изтичал първоначално определеният срок за внасяне на гаранцията, прокуратурата била уведомена, че няма съдебно произнасяне за размера ѝ, поради което парите няма да бъдат внесени. Тогава разследващите не възразили. Ден, след като внася 1 млн. лв. по сметките на прокуратурата, Бобоков е арестуван. Задържан е въпреки че е показал документи за внесените пари.

В петък Бобоков бе изправен в спецсъда, който трябва да вземе решение дали да го остави в ареста.

Споделяне

Още по темата

Още от България