Архивни документи потвърждават:

Президентски съветник по национална сигурност е работил за ЦК на БКП

Зетят на ген. Стоимен Стоименов е бил във фирми с Бойко Борисов и Златко Баретата, сочи медийно разследване

Стоимен Стоименов

Съветникът на президента Росен Плевнелиев по национална сигурност Стоимен Стоименов е бил кадър на Централния комитет на БКП. Това са потвърдили документи от архива на комунистическата партия, разпространени от политолога Антон Тодоров.

В доклад от 1989 г. на тогавашния военен министър Добри Джуров се предлага "инструкторът в отдел "Социална и национална сигурност" при ЦК на БКП полковник инженер Стоимен Цветанов Стоименов да стане началник на политотдела на Трета армия.

Информации и коментари за миналото на Стоименов се разпространяваха анонимно из интернет още когато той бе назначен от президента за негов съветник опреди близо година. Сега Тодоров изпраща открито писмо до държавния глава с искане да освободи Стоименов.

"За да илюстрирам невероятната перверзност на този случай, ще направя паралел – представяте ли си съветник на Вашия германски колега, пастор Йоахим Гаук, да е високопоставен комунист от военния отдел на ГЕСП? Не можете да си го представите, нали?", пише Тодоров.

Според официалната биография на генерал-майор от резерва Стоимен Стоименов той е завършил Висшето народно военно училище "Васил Левски", кандидат е на военните науки от 1988 г. и работи в системата на въоръжените сили в продължение на 40 години като преминава през основни войскови длъжности, включително до заместник-командващ на армия.

Според автора на откритото писмо навсякъде, където Стоимен Стоименов е бил през годините на тоталитарния режим като зам.-командир, е бил в качеството си на политически офицер, тоест на проводник на политиката на БКП.

Пред Канал 3 Стоименов посочи, че е бил "обикновен инструктор".

Според разследване на сайта Bivol.bg дъщерята на Стоименов Таня, родена през 1971 г., е омъжена за натурализирания иракчанин Самир Искандер Франсис.

Франсис (известен също като Ибрахим) е бивш съдружник на Бойко Борисов и има общи фирми както с осъдения за наркотрафик Златко Баретата, така и с изгонения като заплаха за националната сигурност руски мафиотски бос Константин Циганов.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?