Президентски секретар по икономика влиза в управата на БНБ

Елица Николова, сн. Президентство

Президентът Росен Плевнелиев ще назначи своя секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура Елица Николова за член на управителния съвет на Българската народна банка, съобщи прессекретариатът на държавния глава в четвъртък.

Съгласно Закона за Българската народна банка президентът определя трима от членовете на управата на Централния трезор. За номинацията е уведомен управителят на БНБ Димитър Радев. Мандатът на Николова ще започне на 17 юни 2016 г, допълват от Президентството.

41.-годишната Николова е секретар на президента по икономика, развитие на регионите и инфраструктура от януари 2012 г.. Девет години е работила в сферата на корпоративните финанси.

Кариерата ѝ в държавната администрация започва през 2009 г. като финансов съветник на Плевнелиев, който тогава бе министър на регионалното развитие и благоустройството. По-късно става зам. главен директор на Генерална дирекция "Програмиране на регионалното развитие" във ведомството и началник на политическия кабинет на Плевнелиев. При избора му за президент го последва на "Дондуков" 2.

Елица Николова е магистър по специалност "Международни икономически отношения и бизнес" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и има втора специалност "Счетоводство, финанси и контрол". Преминала е квалификационен курс по "Финансови анализи" към "Интернешънъл хюмън рисорсиз", както и редица обучения в областта на публичните финанси към Европейския институт за публична администрация в Маастрихт, Дъблин, Париж, Барселона и Копенхаген. Владее английски, немски и руски език.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?