Президентските избори най-вероятно ще са на 14 ноември

Президентските избори най-вероятно ще са на 14 ноември

Председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" обяви, че мнозинството от партиите в парламента са се обединили около това президентският вот да бъде на 14 ноември.

Пред журналисти тя добави, че ще покани лидерите на парламентарните групи "да преговорят още веднъж решението" за насрочване на президентските избори.

"Ще ги помоля да внесем решение и да ги насрочим", каза тя.

Според конституцията за президентските избори има ясен интервал от месец, в който да се проведат - не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на мандата на действащия президент, което ще стане на 22 януари. Депутатите пък трябва да изберат конкретната дата и насрочването им трябва да е поне 60 дни преди провеждането им.

Така вече възможните дати са 7 и 14 ноември за първи тур. Още миналата седмица Митева обяви, че именно това са обсъжданите дати.

При това положение вероятността за избори 2 в 1 е голяма, въпреки нежеланието на Румен Радев да има президентски и парламентарен вот в един ден. Държавният глава вече няколко пъти повтори, че избори 2 в 1 са "срещу духа на конституцията" и дори призна, че той и Илияна Йотова, които ще се борят за нов мандат, ще са в неизгодна позиция.

Причината за вероятното засичане е, че лидерът на БСП Корнелия Нинова в неделя обяви, че ще забави връщането на третия мандат до 10-15 септември, за да може да бъде разгледана окончателно актуализацията на бюджета. Радев пък трябва да насрочи парламентарните избори 60 дни след разпускането на парламента.

Самата Нинова вече се обяви, че е по-добре вотът да е 2 в 1, защото според нея така активността ще е по-висока.

От ЦИК обаче вече обявиха, че ако вотът за парламент е в един ден с този за президент, ще трябва да бъдат купени още машини за гласуване. "Сиела Норма", която осигурява машините за гласуване, вече обяви, че е предложила вариант да се закупят още 1200 машини, а ако вотът е през ноември може да достави и над 2000 устройства.

Във вторник председателят на парламента посочи, че актуализация на бюджета може да бъде приета в предложения от Нинова срок за връщане на последния мандат.

Тя добави, че актуализацията ще се разглежда другата седмица и ако е необходимо, ще се удължава пленарното време на заседанието докато бъде приета.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?