Президентските избори в Австрия са отложени

Кандидатите за президент на Австрия Норберт Хофер и Александър Ван дер Белен

Министърът на вътрешните работи на Австрия Волфганг Соботка съобщи, че правителството е решило да отложи повторението на втория тур на президентските избори, което трябваше да се състои на 2 октомври, заради технически проблем, свързан с разлепващи се пликове.

Министърът се извини на всички избиратели, които вече са гласували по пощата, както и на двамата претенденти за поста - Александър ван дер Белен и Норберт Хофер.

По-късно в понеделник партиите от управляващата коалиция в Австрия се споразумяха с две по-малки политически формации да определят 4 декември като дата за повторно произвеждане на балотажа на президентските избори.

Отлагането на изборите заради такъв технически проблем е прецедент в Австрия, който ще наложи и промяна на законодателството, тъй като във възможно най-кратък срок трябва да бъде приет съответен закон, позволяващ отлагане на повторното провеждане на балотажа.

Друг проблем, който трябва да бъде решен, е по какъв начин да бъдат изготвени изборните списъци, защото законът предвижда да се ползват списъците от първия тур, но след като окончателното гласуване става над половин година по-късно, е логично те да се актуализират.

Според статистически данни междувременно са починали около 34 000 избиратели, а много младежи са получили право на глас.

Федералната криминална служба проверява случая с незалепващите пликове, но засега няма данни за съзнателно саботиране на изборите. На държавната печатница ще бъде възложено производството на пликове от стар тип, при които се очаква да няма проблеми.

По предварителни данни отлагането ще струва на избирателите два милиона евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?