Президентските избори в Черна гора се провалиха поради слабо участие

За втори път в рамките на три месеца Черна гора не успя да избере президент на републиката, след като вчера пред урните се явиха по-малко от половината от избиратели. Това съгласно избирателния закон на Черна гора означава, че изборите са невалидни.

Вчера са гласували 47,1 процента от 456 981 души, имащи право на глас, съобщиха неправителствени организации, наблюдаващи изборите.

Избирателната активност вчерае била дори по-ниска отколкото при първия опити за избор на държавен глава на 22 декември 2002 г., когато гласуваха 45,9 процента от избирателите, посочва Ройтерс.

Златко Вуйович, директор на Центъра за мониторинг /ЦЕМИ/, съобщи, че Филип Вуянович - кандидат на управляващата коалиция между Демократичната партия на социалистите и Социалдемократическата партия, е получил най-много гласове - 81,7 на сто. На изборите на 22 декември председателят на черногорския парламент и по силата на това и.д. президент Филип Вуянович също събра над 80 на сто от гласовете, припомнят агенциите.

Избирателната комисия в Черна гора обяви, че официалните резултати ще бъдат оповестени по-късно днес.
Вуянович призна, че изборите най-вероятно ще бъдат обявени за невалидни, но отказа да признае неуспеха преди обявяването на официалните резултати.

Черногорските власти заявиха преди изборите, че повторен неуспех ще ги принуди да променят избирателния закон, като отпадне изискването за минимум 50 процента участие на гласоподавателите. В този смисъл бе съветът и на международните наблюдатели, в това число на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Някои наблюдатели в Подгорица отбелязват, че е възможен и вариант за непряк избор на президент от Парламента.

Подобен проблем със слабата избирателна активност и се яви и в Сърбия, която също в момента остава без държавен глава след двукратни неуспешни опити за избор на президент.

По всяка вероятност следващото гласуване за президент на Черна гора ще се състои след два-три месеца, когато законът бъде променен, смятат наблюдателите.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: