Президентските кадри Кичашки и Цеков са глобени за злоупотреба с лични данни

Петър Кичашки и Борислав Цеков, сн. БГНЕС

Година след като бившите кандидат-депутати на БСП Петър Кичашки и Борислав Цеков, които по настоящем са на държавни постове благодарение на президента Румен Радев, изплуваха в поредна съмнителна схема около референдума на Слави Трифонов. Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ги е глобила с по 10 000 лева заради злоупотреба с личните данни в подписката на инициативния комитет за разяснителна кампания за референдума на Слави Трифонов, оглавяван от Петър Кичашки.

От решението, с което Mediapool разполага, става ясно, че жалби са подали 10 души, които твърдят, че никога не са се подписвали в подписка, инициирана от Цеков и Кичашки. Жалбите на двама от тях са сметнати за неоснователни, защото са отказали графологична експертиза, както са направили останалите.

Освен оглавяващия инициативния комитет Петър Кичашки, на наказание подлежи и Борислав Цеков, който в официален документ пред ЦИК е декларирал верността на личните данни.

"Конкретно за моите данни Борислав Цеков е гарантирал, че са дадени пред него", обясни правозащитникът и блогър Светлна Енчева.

Миналия октомври тя съобщи, че ЕГН-то ѝ се оказало в списъка на лицата, подкрепящи Инициативен комитет с представляващ Петър Кичашки, който се е регистрирал като застъпник на теза в референдума на Слави Трифонов.

За измамата Енчева бе разбрала след като проверила на страницата на Централната избирателна комисия дали с данните ѝ не е злоупотребено.

Междувременно, че с личните им данни е злоупотребено от Кичашки, се оплакаха и две репортерки на бТВ - Канна Рачева и Мария Цънцарова.

След като се установи, че имената им фигурират в списъците за регистрация на Инициативен комитет, Енчева и още деветима души подадоха жалби до КЗЛД. Комисията се произнася с глоби след проверки, правени повече от една година.

През 2015 г., година преди инициирания от Слави Трифонов референдум (ноември 2016 г.), Петър Кичашки и шефът на Института за модерна политика Борислав Цеков успяха да се възползват от текст в Изборния кодекс, който дава възможност новорегистриран субект (или такъв, който не получава държавна субсидия) да ползва 40 000 лева от държавата за рекламиране на позициите си във връзка с националното допитване за изборните правила.

Редица инициативни комитети обаче насочиха сумите си само към един сайт, в който рекламата на практика бе фиктивна. Експерти предупредиха, че по този начин се източват държавни средства, а ЦИК не успя да се противопостави, нито да установи формални нарушения.

Повечето инициативни комитети бяха свързани директно или индиректно с Петър Кичашки и Института за модерна политика, а рекламите бяха публикувани в страницата "Хаштаг.бг", собственост на съпругата на Кичашки – Милена Кичашка.

Една година по-късно, на следващия национален референдум, двамата очевидно бяха открили нова схема, изпробвана вече от някои партии за регистрация на подписките си – ползване на лични данни на хора, които не са дали съгласие, за да се запълни необходимата бройка, изисквана да се регистрираш като застъпник на една или друга позиция.

Към момента Петър Кичашки е член на Комисията за защита от дискриминация, излъчен от квотата на президента Румен Радев. В средата на март пък държаният глава назначи Борислав Цеков за член на правния си съвет.

Двамата могат да обжалват глобите от по 10 000 лева, наложени им от КЗЛД, в 14- дневен срок.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?