Заради компрометираното обръщение на държавния глава изгърмя служителка ... на туроператор

Президентските пиари взели снимката на Аспен (Пампорово), без да питат "Балкантурист"

Директорът на "Балкантурист" Нели Сандалска съобщи, че никой не я е потърсил за разрешение снимки от сайта на туроператорската компания да бъдат използвани като изображения в клипа към новогодишното обръщение на президента Росен Плевнелиев.

Снимката на Скалистите планини в Колорадо, представени като изглед от Пампорово, компрометира изявата на държавния глава и стана основна тема за обсъждане в социалните мрежи и медиите в последните дни.

Сандалска обясни още, че снимката на американския курорт Аспен е била на сайта на "Балкантурист" заради "копи пейст" на служителка на компанията, която вече е уволнена.

"Не знам кой и защо е взимал снимки от сайта на "Балкантурист". Никой не ми се е обаждал, не е искал да говорим по този въпрос. Има специалисти, които правят сайтовете. Тази снимка е взета от сайта на Пампорово, никой няма да взима снимки за Пампорово от Аспен. Неприятна ситуация. Никой не го е направил с умисъл. Но не може да сложиш тази снимка и да твърдиш, че това е Пампорово", коментира малко неясно Сандалска пред "Дарик".

Сандалска се опита да омаловажи факта на появата на снимката, като каза, че нямало подвеждане на туристите, защото Пампорово бил илюстриран и с други снимки, които наистина били от курорта. Освен това сайтът на "Балкантурист" бил само на български език, а българите много добре знаели къде е Пампорово.

Все още не е ясно дали президентството е уредило авторските права на снимките, използвани в първото новогодишно слово на държавния глава. Коментарът на Сандалска обаче не се връзва с изявленията на БНТ в първия работен ден от седмицата след празниците.

От телевизията изрично посочиха, че "при изготвянето на клипа подборът на снимковия материал е извършен съвместно от екипите на БНТ и Пресцентъра на Президентството. Използвани са кадри от фонда на БНТ, снимки от интернет сайта на Администрацията на Президента, и снимки от свободни от авторски права български туристически сайтове, избрани след съгласуване с Дирекция “Връзки с обществеността” на Президентството".

В съобщението обаче не се пояснява как е било преценено кои снимки са свободни от авторски права.

В същото време обаче излезе още един спорен момент от снимковите илюстрации към речта на Плевнелиев.

Кадър от фондовата борса в Ню Йорк се появява, докато той говори, че "нашите доходи" зависят най-много от това, което произвеждаме", обяви пред бТВ пиар-консултантът Арман Бабикян.

От "Дондуков" 2 до момента отказват да коментират конфуза.

За разлика от официалното поведение на институцията, социалните мрежи са пълни с различни шеги и колажи на президента, описал в словото си красотата на българската природа на фона на злополучната снимка на американските планини.

Споделяне

Още от България