Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Президентско вето върху неясните харчове и отказа от реформи, но подкрепа за социалния пакет

Плевнелиев не приема да се спекулира с хората в тежко положение, настоява за прозрачност на разходите и пита защо са забравени общините

710 коментара
Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето върху актуализацията на държавния бюджет за 2013 г.  което обаче не засяга 40 -те млн. лв. за социални мерки. Мотивира се с липсата на яснота за какво ще бъдат похарчени допълнителните средства от планираното увеличаване на дефицита и взимането на нов дълг до 1 млрд. лева, както и с отсъствието политики и реформи в подкрепа на заетостта, конкурентоспособността и растежа на икономиката.

Върнати са текстовете, свързани със занижаване на очакваните приходи (правителството очаква намаление на данъчните приходи с 550 млн. лв.), взимането на дълг (от 1 млрд. лв.) и увеличаването на средствата за непредвидени и неотложни разходи (с 286 млн. лв.), които могат да бъдат похарчени без санкция на парламента.

Държавният глава подчерта, че ветото не е самоцелно, но само така може да гарантира интересите на нацията. Въпреки опитите през последните месеци да ми се прехвърли отговорността за почти всичко, с което управляващите не могат да се справят, аз няма да се поколебая и в бъдеще ще действам с аргументи и по Конституция, заяви той на специална пресконференция в сряда.

Ветото му бе очаквано и предварително "разгромено" от БСП и ДПС като политическа атака, целяща да саботира правителството и да ощети най-нуждаещите се социални групи.

На специална пресконференция Росен Плевнелиев заяви, че уважава правото на всяко правителство да осъществява политиките, за които е избрано. "Нямам нищо против, ако тези политики се реализират с актуализация на бюджета и поемане на нов дълг. Но не приемем аргументите да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално положение. Не бива да се внушава на обществото, че едва ли не само това е целта на актуализацията, която е предвидена, защото социалният пакет, който е включен в нея, е една много малка част от предвидените разходи", коментира той.

Президентът посочи, че финансирането на текущи разходи на кредит е пагубно в дългосрочен план и разкритикува неясните мотиви за актуализацията, като отбеляза, че аргументите са му "принципни, а не плод на политическо заиграване или задкулисни намерения".

"Не разходите и дефицитът трябва да растат, а икономиката". Така чрез бюджета ще може да се преразпределя повече за заплати, за пенсии и за социални програми, заяви той.

Президентът посочи, че се води кампания за очернянето и делегитимирането му, която очаква да се задълбочи, но ще я понесе "в името на активното гражданско общество, което има правото да бъде информирано, когато се харчат държавните милиарди".

Плевнелиев припомни, че държавният глава има право да налага вето върху всички закони и отхвърли критиките на управляващите, че с ветото върху актуализацията се намесва в работата на изпълнителната власт, като посочи, че е добре да има "баланс на властите и да се чуят аргументите на всеки".

Като припомни, че и президентът Жельо Желев е налагал подобно вето, Плевнелиев коментира, че решението му не е прецедент, но "ще бъде прецедент, ако държавният глава има аргументи, има позиция и си замълчи".

Надявам се без истерично и излишно противопоставяне да се чуят моите аргументи, да се дебатира в парламента и да се финализира предвидената актуализация отговорно и прозрачно, призова той.

БСП и ДПС вече обявиха, че няма да се съобразят с ветото на президента, но прегласуването на актуализацията в пленарна зала ще изисква и подкрепата на депутати от "Атака". Председателят на НС Михаил Миков първоначално обяви, че няма да се прекъсва ваканцията на депутатите при евентуално вето, но след като то бе обявено, БСП съобщиха, че ще инициират свикване на извънредно заседание.

Липса на прозрачност: Правителството може да изхарчи средствата за каквото иска

Изброявайки мотивите си, президентът каза, че по отношение на планираните разходи "генерално липсва прозрачност, липсват аргументи, защитени с цифри и записани в закона".

"Нека да стане ясно на всеки – в този закон, който Народното събрание прие в частта "Разходи”, се коригира единствено резервът за непредвидените и неотложни разходи", но не и за какво точно ще отидат. Това означава, разясни Пленелиев, че "правителството може да изхарчи завишените разходи на практика както намери за добре. Дори и предвиденият социален пакет, който аз категорично одобрявам, не е в бюджета на Министерство на труда и социалната политика".

В закона трябва да е разписано конкретно кой какви средства ще получи и за какво, смята той.

"Това е логиката да има бюджет и той да се приема със закон, а не в началото на годината всички държавни пари да се дадат на правителството и то просто да харчи едни 30 милиарда през годината, както намери за добре. За това е законът, за това е бюджетът – за да се разпишат точно разходите, кой колко", добави държавният глава.

Той се надява депутатите да разпишат конкретно кой орган колко дължи на бизнеса и необходимите средства да бъдат предвидени по съответните пера в бюджета.

"Не е сложно Министерство на финансите да обяви колко се дължи за ДДС и съответно тези пари да се предвидят в бюджета на министерството.... В противен случай едва ли можем да говорим за прозрачност, натрупването на стотици милиони в резерв за непредвидени разходи буди съмнение", посочи Плевнелиев.

Той е съгласен, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме, но и общините са важни, защото те дължат много повече, и то специално на малките и средните компании, а за тях няма нито дума.

Президентът категорично подкрепя осигуряването на "допълнителни средства за социално подпомагане, за облекчаване тежестта върху потребителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и за разплащане на задължения към бизнеса", но отбелязва, че правилата на правовата държава изискват бюджетните разходи на държавните органи да бъдат определени със закон.

В приетата актуализация на бюджета такива разходи не се определят, посочва Плевнелиев в мотивите си.

Плевнелиев не е против нов дълг, но да бъде за реформи

Президентът връща текстовете, регламентиращи взимането на нов дълг в размер до 1 млрд. лв, тъй като не е планирано с него да бъдат финансирани конкретни реформи и политики за заетост и конкурентоспособност, а ще се използва само за покриването на текущи разходи.

"Не съм против вземането на дълг – може да е 1 млрд., може и да са 2 млрд. Но съм против, ако този дълг се използва за генериране не на икономически растеж и не на създаване на работни места... Вярвам, че правилният път, по който трябва да се развиваме, да забогатяваме, а и да спечелим средствата, с които да върнем този дълг, е не просто да го прехвърлим към следващото поколение, а да го изработим. С конкурентоспособност и с реформи. Вярвам, че финансирането на текущи разходи на кредит е пагубно в дългосрочен план. Има много държави в криза, които са пример за това. Не е добре да тръгваме по този път", посочи Плевнелиев.

Той добави, че не може тегленето на кредит от 1 млрд. лева да се обясни само с помощта за децата с увреждания

"Предвиден е пакет, в който ще се дадат допълнително 28 лева на дете с увреждания на месец. Това означава, ако направим една елементарна сметка, 90 стотинки на ден. Аз питам: когато ни се обяснява, че 1 милиард трябва да бъде взет като кредит, единственото обяснение е, че ще разплащаме с бизнеса и ще има социален пакет – да, но социалният пакет е 90 стотинки на ден за едно дете, с 90 стотинки повече на ден ли ще обясним само на българските граждани взимането на 1 милиард? Търся честност и търся конкретност за цялата сума, а не за една малка част от нея, която всички подкрепяме и се надяваме да се случи", коментира Плевнелиев.

В отговор на въпрос за аналогия между актуализацията на бюджета, приета от сегашните управляващи, и промените през 2010 г., когато Плевнелиев бе министър на регионалното развитие, президентът посочи, че е редно "да се учим дори от грешките, които сме допускали".

"Ако през 2010 г. е правена такава актуализация и все пак нека да е ясно, че тогава в качеството си на министър на регионално развитие и благоустройството съм действал. Днес съм президент....Вярвам също така, че през 2013 г., която е годината на българското гражданско общество, в което хората поискаха чрез масови протести прогнозируемост и прозрачност, че всички трябва да се променим за добро. Разходите трябва да бъдат публични и прозрачни, а принципите за бюджетиране – ясни. Ако през 2010 г. е действано по този начин, вярвам, че през 2013 г. всички трябва да сме си научили урока и да действаме по друг начин", посочи Плевнелиев.

Занижаването на приходите – отказ от борба със сивата икономика и контрабандата

Държавният глава аргументира ветото върху занижаването на приходите с това, че е "преждвременно и неамбициозно" и не се планират мерки за подобряване на работата на приходните агенции.

"На практика държавата в средата на годината смъква летвата и занижава изискванията към приходните администрации", посочи Плевнелиев.

Той припомни предизборните обещания за борба със сивата икономика, с контрабандата и за повече приходи и отбелязва, че в "тази актуализация констатираме точно обратното".

"Нещо повече, "Митническата администрация”, Националната агенция за приходи вече повече от месец и половина са в непълен състав или дори без ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация, която се планира да продължи до края на октомври месец. Надявам се сектори, които са доказано неефективни и в които потъват милиарди, да бъдат реформирани, а не просто да им предоставяме нови и нови публични средства", заяви Плевнелиев.

Води се кампания по очернянето на държавния глава

Президентът Росен Плевнелиев заяви още, че се води кампания за очернянето и делегитимирането му.

"Тази кампания е факт, тя има своето разумно и ясно обяснение срещу държавния глава. Разбрах, че имам три любовници, каквито нямам; разбрах, че съм ощетил немските си партньори с един милион, което никога не съм направил, напротив, с тях съм в чудесни отношения. Разбрах, че имам сметки в офшорни зони, каквито нямам; разбирам от вчера дори, че аз съм тъмната сянка, която е изплувала зад някакви сделки и интереси в пенсионния сектор на България. Искам категорично да заявя, че моят единствен интерес е два милиарда лева на 1.2 милиона български пенсионери да не отиде в една офшорка, която има 14 паунда капитал. И като отговорен държавен глава го сигнализирам", посочи Плевнелиев, имайки предвид съмнителните обстоятелства около продажбата на пенсионно-осигурителната компания "Доверие“.

"По същия начин е принципна моята позиция във всички останали направления. Вярвам, че хората виждат, разбират. Не съм първият политик, който е обект на атаки от една определена медийна група, няма да бъда и последният. За съжаление такава е средата в България. Но бъдете сигурни, че с много търпение и с много постоянство, и с много вяра, ако щете, в ценностите и в доброто, аз съм готов да мина през този тежък период, да си нося кръста. И все пак съм голям оптимист за моята държава и за нацията", заяви още Плевнелиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

710 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #710

  Че как? На тази вечеря ли, обяд ли май не са били поканени коалиционните им партньори комунисти. Излиза,че само президентът е похапвал, а комунистите - не. Те може би само са гледали. Това не може да бъде. Те са най-добри в лапането.

 2. Анонимен
  #709

  705. Червенотиквеничета само обиждат с най-тъпи и гадни епитети. Но няма кой да ги изтрие. Но е за добро.Всеки вижда,колко умни са както се хвалят, че герберистите са само глупаци. Написаното говори само за себе си. На фактите които излагат форумците - никакъ в отзвук.Държа да прочетете 705 - много интелектуално.

 3. Анонимен
  #708

  706 съм. Грешката е моя - не ДСБ, а разбира се ДПС.

 4. Анонимен
  #707

  704. Не разбрах, мислех че президентът е поканил на свои разноски в някои ресторант цитираните по-горе съдени, както вие ги наричате престъпници. А той самият бил поканен на този обяд ли вечеря ли послучай Байряма.АМА ПО- ГОБЕМИ НАГЛИЦИ ОТ ВАС НЯМА.чЕ АКО НЕ БЕШЕ ТАЗИ ТУРСКА ПАРТИЯ ВАС НЯМАШЕ ДА ВИ ИМА ДА УПРАВЛЯВАТЕ С ВАЗЕЛИН, верно и с помощта на националистите-фашисти.

 5. Анонимен
  #706

  698, 699. Верно,че сте паднали от Марс. Как е там?Сигурно няма комунисти, щом не знаете, че президентът Желев, на който дължим и тази объркна конституция, и това, че призна първите изцяло фалшифициани избори, нямаше лустрация на престъпнта ви партия, и че нямаше забрана на турската отгоре до долу и обратно партия ДСБ е този който пръв върна закон за бюджета. Ама вие много удобно забравяте. р

 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #705
 7. Анонимен
  #704

  Междувременно Офшоркалиев похапва с подсъдими: "В залата бе забелязан Касим Дал и негови хора, както и някои от подсъдимите в процеса за имамите в Пазарджик. Турски журналисти казаха пред българските си колеги, че в интервю за телевизия от Анкара вицепрезидентът Боздаг е заявил, че на тази мюсюлманска вечеря ще се обяви, че започва мащабно финансиране на ремонти на български училища и джамии в цялата страна. Той е разпоредил пловдивските журналисти да не влизат, за да се избегне медиен скандал, твърдят колегите от Турция."

 8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #703
 9. Анонимен
  #702

  О Плевньо Плевньо омръзна на народа вече само за теб се говори и .Само ти слушаме оправданията.Гледаш да се измъкнеш но добре че има много добри журналисти че всичко излиза на показ на обикновените хора.

 10. Анонимен
  #701

  Трябва да имаме доверие в президента ,а не президент в "Доверие"!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.