Президентското вето върху Закона за Черноморското крайбрежие падна в парламента

Президентското вето върху Закона за Черноморското крайбрежие падна в парламента

Без изненада парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху поправките в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, налагащи ограничения свободно разполагане на палатки, кемпери и каравани по морето.

Депутатите приеха повторно промените в закона със 143 гласа "за". Против промените гласуваха 66 народни представители, основно от БСП, а само един се въздържа.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, ако законът бъде приет повторно с мнозинство повече от половината от всички народни представители, това означава, че ветото е преодоляно.

Промените в закона бяха приети от Народното събрание на 13 юни 2019 г. С тях се забрани разполагането на плажни принадлежности, като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушение ще се налагат глоби от 500 до 1000 лв.

Измененията в закона предвиждат още да бъдат обособени специални зони, където да може да се къмпингува свободно. Определянето им ще стане с наредба и не може да бъде факт още този сезон.

Предвижда се условията и редът за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, правилата и нормативите за устройването и ползването им, както и за престоя в тях, да се определят с наредба на министъра на туризма, министъра на земеделието, храните и горите, министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на околната среда и водите.

Друга промяна в закона предвижда санкции за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания от 1000 до 3000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3000 и 5000 лв.

Законът бе върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев на 24 юни 2019 г.

В мотивите си държавният глава посочи, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, но режимът за "диво къмпингуване" става по-рестриктивен с въвеждането на значителни ограничения в сравнение с досегашния ред. Румен Радев смята, че не може без анализ и яснота за местата за палатки да се налагат санкции.

По време на дебатите в Народното събрание днес в подкрепа на президентското вето се обявиха единствено от "БСП за България".

"Според Конституцията гражданите имат право да къмпингуват свободно и да се възползват от здравословната и благоприятна околна среда", каза Крум Зарков. Той допълни, че освен това право, всички хора имат и задължението да опазват природата.

"Нито президентът, нито протестиращите, нито къмпингуващите, нито ние като опозиция, оспорваме факта, че трябва да има ред в начина, по който тази туристическа дейност се осъществява", каза още Зарков. Според него с промените в закона се създава впечатление, че той е по-строг към определена група от хора, които нямат икономически и политически ресурси, каквито имат други хора.

"Кое е по-вредно за околната среда – палатката в гората или джипът на плажа? Боклуците от къмпингуване или тоновете строителни отпадъци, които са зарили Черноморието? Създава се усещане за двоен стандарт", смята Крум Зарков.

В защита на промените в закона се обявиха депутатите от "Обединени патриоти". Този закон трябва да бъде подкрепен и ветото да бъде отхвърлено, призова Христиан Митев. Според него няма никакъв проблем в това, че оспорваните от президента текстове са приети между двете четения на законопроекта, защото такава възможност е предвидена в правилника за работа на парламента.

Димитър Бойчев от ГЕРБ смята, че има неразбиране за промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. "Към момента няма абсолютно никаква регламентация към т. нар. свободно къмпингуване. Моите уважения към тази група от хора, но всички ние се съобразяваме с някакви правила", каза Бойчев.

Според него черноморските общини харчат немалък ресурс за сметосъбиране след къмпингуващите през летния сезон.

"Каня всеки, който има желание, да отидем на място, за да види за какво става въпрос. Към момента България е единствената страна членка на ЕС, където ползването на чужди права без задължения не се санкционира. Такива свободно къмпингуващи се настаняват в частни, държавни или общински имоти и по никакъв начин местните власти нямат правомощия да се намесят", допълни Димитър Бойчев.

Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие бяха посрещнати с протести. Недоволни къмпингари поискаха от президента да наложи вето върху закона и той се вслуша в аргументите им. Очаква се повторното приемане на закона да предизвика нови протести.

Споделяне

Още от България