Президентството обясни SMS-а до Гешев с шпионския скандал

И "Златев" търсил главния прокурор за среща, но той отказал, защото се вижда само с "обикновени хора"

Сн. БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев продължи атаката срещу президента Румен Радев, съобщавайки как е получил SMS от президентството, без да разкрие какво пише в него, но с възмущение как от "Дондуков"2 искали да "смачкат" проверката на КПКОНПИ за съпругата на Радев. По-късно в четвъртък от президентството отговориха, че търсили Гешев заради шпионския скандал.

В коментарите си пред медии преди заседанието на Висшия съдебен съвет Гешев каза още, че имал покана за среща от Златев, без да уточни кой Златев, както че е готов да осигури психологическа помощ на бизнесмена Васил Божков. Той уточни, че с олигарси не се среща, а само с обикновени хора.

SMS-и от Митко

"Не може главният прокурор да бъде привикван с SMS-и от едно лице, вероятно същият Митко, на който вероятно президентът Радев, вероятно казва да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му. Отговорът ми беше ясен."

Така Иван Гешев обясни защо не се е срещнал с държавния глава в понеделник. Той отказа да коментира повече подробности и да разкрие какво е пишело в съобщението.

Предполага се, че визираният Митко, чието име споменава държавният глава в подслушания разговор с командира на ВВС, е главният секретар на президента Димитър Стоянов.

По-рано тази седмица прокуратурата публикува запис, направен чрез специални разузнавателни средства на телефонен разговор на Румен Радев с командира на Военновъздушните сили (ВСС) генерал-майор Цанко Стойков, в който двамата обсъждат как да се отговори на КПКОНПИ за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава за пиар във ВСС през 2014 г.

Пускането на СРС-тата бе предшествано от искане на Иван Гешев до Конституционния съд за тълкуване на чл. 103 от основния закон, който засяга имунитета на президента.

След като публикуваха записите, от държавното обвинение уточниха, че те са част от разследване на специализираната прокуратура, в рамките на което са използвани специални разузнавателни средства спрямо командира на ВВС. Производството е за престъпен сговор, в която прокуратурата подозира, че е участвал и държавният глава

След това прокуратурата информира, че преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена комуникация.

Президентството: Поканата за Гешев беше за шпионския скандал

"Внушенията, че президентът е наредил да се смачка проверка на антикорупционната комисия, са манипулативни и не отговарят на истината", обявиха от президентството в четвъртък.

От екипа на Радев признават, че главния секретар на президента се е опитвал да се свърже с Гешев. Отричат обаче това да е имало общо с искането до Конституционния съд. 

"За действията на прокуратурата президентската институция научи от медиите впоследствие. Отправената покана към главния прокурор за среща с държавния глава е за предоставяне на информация за поредния шпионски скандал преди годишната пресконференция на президента", пише още в позицията.

Пресконференцията, на която президентът отчете трите години от мандата си, бе на 28 януари, понеделник. По същото време прокуратурата съобщи за питането си до КС за имунитета на държавния глава.

Психологическа помощ за Васил Божков

Иван Гешев коментира и изказването на хазартния бос Васил Божков от тази сутрин, че го е страх да се върне в България. В сряда специализираната прокуратура повдигна седем обвинения срещу Божков и го пусна за международно издирване с европейска заповед за арест.

"Ако трябва, ще осигурим и психологическа помощ на Васил Божков, за да не се страхува", каза Гешев.

Той коментира, че в един момент всички обвиняеми се изкарват жертви.

"Защо не се страхуват тези, които няма какво да ядат. Защо не се страхуват тези хора, които живеят в мизерия, в резултат на това, че някои хора не си плащат данъците", попита риторично главният прокурор.

Вчера той каза, че Васил Божков е поредният олигарх, който бяга от България и подчерта, че с такива хора не се среща.

Покана от Златев за среща

След това мимоходом спомена за покана за "среща със Златев". Той не уточни за кого става дума, но очевидно визираше шефа на "Лукойл България" Валентин Златев.

"Не се срещам с олигарси. Имах обаждане в кабинета, покана от как се казваше, Златев мисля, че беше... Нямам нужда да се срещам с такива хора. Срещам се с обикновени хора. Това е моята среда. Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновените хора и ме интересуват проблемите на хората. Работата на прокуратурата е да решава проблемите на обикновените хора", каза Гешев.

Той се закани колегите му "да направят всичко възможно, за да си приберем г-н Божков".

В сряда собственикът на "Нове холдинг" заяви, че ако прокуратурата го потърси, може до часове да се върне от чужбина. Ден по-късно – в четвъртък, той вече беше на друго мнение и заяви, че се страхува да се прибере. Васил Божков уточни, че се намира на Балканите, но не е Сърбия. По неофициална информация на Нова телевизия той се намира в Турция. Божков каза, че не се укрива, но се страхува, тъй като "живеем във времената на Гьобелс", в които "правят репресии".

На въпрос за твърденията на бизнесмена, че съпругата му е арестувана, Гешев отговори, че не е запознат с подробности за разследването.

"Божков е обявен за издирване, включително от Интерпол. Това, което се случва, е, когато прокуратурата реши, да ангажира наказателната отговорност на лица, които вие медиите наричате криминални авторитети или олигарси от криминалния преход. Случва се нещо обикновено - ангажираме тяхната наказателна отговорност за крадене през тези 30 години, крадене от българския народ, в резултат на което той живее бедно и в мизерия. Всичко е нормално, но когато се насочим към това да дадем справедливост на българските граждани, в един момент олигарсите стават жертви. Те ли са жертвите? Защо правим реклама на едни хора, за които е ясно какви са? Как така всички станаха жертви? Как така всички богати хора се страхуват? Толкова страхливи милиардери. Липсват половин милиард лева", коментира още Гешев.

Прокуратурата твърди, че Васил Божков не е платил данъци от хазартния си бизнес за над 550 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България