Президентството предлага съкратен курс по конституционно право за политици

Администрацията на президента изразява готовност да организира съкратен курс по конституционно право за всички политици и кандидат-депутати. Това ще им помогне да бъдат максимално компетентни и коректни занапред при боравенето с текстове от Конституцията, свързани с правомощията на държавния глава да налага вето или да издава укази за обнародване на закони.

Това се посочва в съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Обучението ще им даде възможност за обективна преценка и призивите им през медиите един или друг закон да бъде "пуснат" или "върнат" няма да се дължат единствено на политическо или предизборно говорене. Ще избегнат и популистките спекулации за налагане на натиск от един или друг фактор, се казва в съобщението.

От прессекретариата посочват, че така ще се намалят и случаите, в които една информация се представя пред обществеността като достоверна, въпреки че не е.

Предложението на президентската администрация явно е насочено към лидера на РЗС Яне Янев, който от няколко дни излиза с различни сигнали срещу служебните министри.

От президентството дават като пример за "достоверна информация" коментарите, че юристите на държавния глава на 24 и 25 март са работили по възможността законът за публичност за имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности да бъде върнат.

В съобщението се отбелязва, че тази информация не отговаря на истината, което е видно от брой 30 на "Държавен вестник", от който става ясно, че указът за обнародване на закона е издаден още на 20 март 2013 г.

Приписването на заслуги и "победи" е некоректно в този случай, пишат от президентската администрация.

Със съжаление констатираме, че в последните седмици широко се използва подходът откровени спекулации или откровено невярна информация да бъде представяна пред обществото като "достоверна", посочват от прессекретариата.

Администрацията на президента заявява, че всички министри от служебното правителство са подали в законоустановения седемдневен срок декларации по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Освен това от членовете на кабинета са изискани и декларации, в които дават съгласието си всички посочени от тях лични данни да бъдат публично оповестени, с цел обществото да получи пълна информация за членовете на служебния кабинет, посочват от прессекретариата на държавния глава.

По-рано тази седмица Яне Янев обяви, че "под натиска на РЗС" президентът Росен Плевнелиев е издал указ за Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши длъжности в публичния и частния сектор. В петък пък Янев обяви, че партията му е внесла в прокуратурата сигнал срещу министри от служебния кабинет за извършени престъпления по Наказателния кодекс.

Според юридическия отдел на "Ред, законност и справедливост" декларациите по Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси на голяма част от министрите са "с фалшив изходящ номер от президентството със задна дата".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?