Президентството се обиди на Божидар Димитров за българското гражданство

Президентството се обиди на Божидар Димитров за българското гражданство

Вицепрезидентът Ангел Марин нарече "нещо повече от некомпетентност" предложението на министъра без портфейл Божидар Димитров с еднократен акт премиерът Бойко Борисов да даде българско гражданство на чакащите над 60 хиляди души.

Миналата седмица министър Димитров, който по ресор отговаря за българите в чужбина, заяви пред в. "Труд", че премиерът Бойко Борисов може да остане в историята по подобие на американския президент Роналд Рейгън, като издаде акт за еднократно издаване на българско гражданство на 60-те хиляди чужденци, подали документи за български паспорт. Така, според министъра без портфейл, ще се намали демографската криза в страната.

Вицепрезидентът, на когото президентът Георги Първанов делегира правата за подписване на укази за българско гражданство, както и за помилване, напомни пред БНР в понеделник кой по конституция дава гражданство у нас.

"Как ви звучи казаното от него (Б. Димитров – б.р.), като се има предвид кой издава в България българско гражданство, кой подписва указите? Кой дава българско гражданство? И как така премиерът, колкото и добър да е той, колкото и добри намерения да има, ще пренебрегне конституцията и закона и ще издаде указ за даване на българско гражданство", запита риторично Марин.

"Това ми намирисва на нещо много повече от некомпетентност. И за мен е много важно сега да чуя мнението, намеренията и действията на Министерството на правосъдието по проблемите на българското гражданство. Това е институцията, в която има специализирана дирекция "Българско гражданство", в която заседават представители от другите ведомства в съвета за гражданство и изработват мнение за даване или отказ на българско гражданство и всичко друго, свързано с българското гражданство, въз основа на което министърът на правосъдието прави предложение до президента за даване на българско гражданство", разясни Марин и допълни, че "авторитетът на държавата е несъвместим с урбулешки кампании".

Обидата на президентската институция от изявленията на Божидар Димитров пролича и в ироничната забележка на Марин, че не знае какви са правомощията на министъра без портфейл.

"Между другото у мен беше предизвикано сериозно съмнение относно това, че беше назначен министър без предварително определяне на функциите. Какво търсим ние - човек за работата или работа за определен човек?", възкликна Марин. Репликата му прозвучава на фона на досегашните добри отношения на президента Георги Първанов с Божидар Димитров, за когото преди няколко години се твърдеше, че е в основата на идея за бъдеща пропрезидентска партия.

Марин заяви още, че приветства "възприемането на една стъпка за по-ускорено придвижване на задържалите се документи за българско гражданство". Това, според него, "трябва да бъде в съответствие със закона". Когато, според вицепрезидента, това бъде направено така, той щял да откликне веднага.

"Иначе да не си прави никой илюзията, че може да прави някакви импровизации на гърба на авторитета на държавата", добави той.

Ангел Марин даде и някои данни за чакащите и получаващите българско гражданство. Миналата година българско гражданство са получили 7113 души, а от началото на тази година - 4353, което, според него, означавало, че ще бъде надминат броят от миналата година.

Споделяне

Още от България