Президентството: В момента сме свидетели на разграждането на държавността

"Ако тръгне процедура по импийчмънт, рейтингът на президента от 60% ще стане на 80%", смята Калоян Методиев

Калоян Методиев

"В момента сме свидетели на разграждането на държавността". Така началникът на кабинета на президента Румен Радев – Калоян Методиев, коментира разпространените от прокуратурата записи от специални разузнавателни средства с участието на държавния глава.

"Ако тръгне процедура по импийчмънт, рейтингът на президента от 60% ще стане на 80%", каза Методиев.

"Междуинституционалната война се разраства. Създават се условия за една перфектна буря в държавата. Кой какво ще прави в тази мътна вода е отделен въпрос. Очевидно вече сме влезли в една криза и какво ще се роди от нея ще стане ясно в близко бъдеще", каза Методиев пред бТВ.

Той сподели, че вече се притеснява да говори по телефона.

Във вторник прокуратурата разпространи записи от телефонен разговор на президента Румен Радев с командира на Военновъздушните сили (ВСС) генерал-майор Цанко Стойков, в който двамата обсъждат как да се отговори на КПКОНПИ за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава за пиар във ВСС през 2014 г.

"Ако президентът каже, че България е добре и се развива, би изгубил най-силното си оръжие – да говори истината и да е огледало на това, което се случва в обществото. Няма как да се каже на черното бяло – нещата у нас не вървят. Система след система изключват, държавата не функционира дори на битово ниво от африкански тип", допълни той.

По думите му "разпространените от прокуратурата записи са в суров вид и с много условности".

"Към днешна дата въпросителните са една страница, а отговорите - нула. Категорично няма яснота за случващото се. Президентската институция разбра от медиите за тези записи. Не е минало още през юридическо обсъждане, за да се провери достоверността. Все още сме в сферата на догадките. Нещата се развиват в мълниеносен порядък и ги научаваме ги между етажите", каза Методиев.

По-късно от прессекретариата на президентството коментираха лаконично, че няма как да коментират "съдържанието на записи, направени чрез СРС и разпространени от прокуратурата, нито да потвърди твърденията за естеството на разговорите, тяхната автентичност и достоверност".
  

Споделяне

Още по темата

Още от България