Презумпцията за невинност ще важи и по делата за конфискация

Вносителите на законопроекта за т. нар. гражданска конфискация от ГЕРБ в крайна сметка ще се съобразят с най-сериозните резерви на опозицията и ще оставят презумпцията за невинност да важи и по тези дела. Това става ясно от промени в текстовете, вкарани в проекта между първо и второ четене в парламента.

В досегашния вариант на законопроекта бе застъпена т. нар. обърната доказателствена тежест - проверяваното лице трябваше да доказва успоредно с комисията за отнемане, че имуществото му е законно, докато звеното събира доказателства в обратна посока.

Друга сериозна промяна, която са направили управляващите, е отпадането на първоначално предвидената възможност да се образува производство за проверка на имущество на т.нар. свързани лица с обвиняемите.

Вътрешната комисия приема предложенията на депутати от опозицията да не се преследват хора и фирми, които не са обвиняеми, но за тях може основателно да се предполага, че имат имущество, придобито от престъпление на друго лице, привлечено като обвиняем.

Свързаните лица няма да се проверяват обстойно, но все пак прехвърленото на тях имущество ще може да бъде отнемано, като проверката и процедурата по конфискация ще вървят само по линия на обвиненото лице.

Предстои законопроектът да бъде гласуван на второ четене в пленарна зала в сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?