При атентат в Пакистан загинаха над 50 души, бърз арест на 7 студенти

При атентат в Пакистан загинаха над 50 души, бърз арест на 7 студенти

Между 50 и 55 души са загинаха при атентат в петък срещу бившия министър на вътрешните работи на Пакистан Афтаб Ахмад Хан Шерпао, съобщиха световните информационни агенции. Той е близък до президента Первез Мушараф и заемаше поста до 16 ноември тази година.

Други 100 души са ранени, някои от тях са доста тежко състояние.

Самоубийственият атентат бе извършен в джамия до град Пешавар, в община Чарсада в северозападната част на страната. Фактически храмът е в района на Шерпао, домът му бил само на няколкостотин метра. Бившият министър е бил с двамата си синове по време на молитвата. Той е останал невредим при нападението. Единият от синовете му е бил ранен в крака, а другият се отървал невредим.

Часове сред терористичния акт бяха арестувани седем студенти от Афганистан по подозрение в организацията му. Това е станало в ислямска школа в близко село, подозира се връзка на задържаните с талибаните и с "Ал Кайда".

Това е втория за последните осем месеца опит за покушение срещу Шерпао. Първият бе през април. Тогава атентатор се взриви в средата на политически митинг, воден от министъра. Загинаха 28 души, а политикът беше леко ранен.

Сегашното покушение срещу Шерпао е най-кървавият терористичен акт в Пакистан след атаката на 18 октомври по време на посрещането на бившия пакистански премиер Беназир Брухо. Тогава загинаха 136 души.

Споделяне

Още от Свят