При бомбен атентат загина най-известната малтийска журналистка Дафне Галиция

При бомбен атентат загина най-известната малтийска журналистка Дафне Галиция

Разследващата малтийска журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция загина при бомбен атентат. Колата ѝ била взривена в понеделник следобед, малко след като 53-годишната журналистка потеглила от дома си в северната част на острова.

Убийството ѝ, за което никой не е поел отговорност, предизвика шок и възмущение в цяла Европа.

Разкритията на Дафне Галиция за корупция в малтийското правителство по аферата "Панама пейпърс“ предизвикаха предсрочни избори в Малта през юни.

“Гардиън“ припомня, че Дафне Галиция е популярен блогър, чиито публикации са привличали много повече читатели от общия тираж на вестниците в Малта. Наскоро "Политико“ я нарече "жената Уикилийкс“. Нейните статии са вбесявали не един и двама представители на властта и на подземния свят в Малта.

Последните разкрития на Галиция са били за премиера на страната Джоузеф Мускат и двама от неговите сътрудници, които били свързани с офшорни компании, замесени в продажбата на малтийски паспорти. Тези фирми са получавали плащания и от Азербайджан.

Президентката на Малта Мари-Луиз Колейро Прека призова за спокойствие. След множеството нарушения на парламентарните избори през лятото, сега много хора в Малта се опасяват да не се върнат времената на насилие, в които страната живя през 80-те.

Премиерът Джоузеф Мускат, чийто антураж беше мишена на разследванията на Дафне Галиция, нарече атентата "варварство“ и нареди на разследването да хвърли всички сили, за да предаде убийците на правосъдието.

"Случилото се днес е недопустимо. Днес е черен ден за нашата демокрация и нашата свобода на изразяване. Няма да се успокоя, докато не бъде въздадено правосъдие“, заяви Мускат в специално телевизионно обръщение и призова страната да бъде единна.

В началото на юни Мускат спечели с голяма преднина предсрочните парламентарни избори след серията скандали с негови приближени, в чието разкриване журналистката имаше основна роля.

Съпругата на Мускат – Мишел, бе обвинена, че е открила сметка в Панама, която между другото била предназначена и за подкупите, платени от Азербайджан срещу разрешение за откриване на азербайджанска банка в Малта.

Семейство Мускат заведе дело за клевета срещу журналистката. “Най-голямата лъжа в политическата история на Малта“, коментира тогава премиерът и обеща да подаде оставка, ако разследването, което сам назначи, докаже твърденията ѝ.

Мускат обаче не приложи същия принцип към своя министър на енергетиката Конрад Мици, нито към своя шеф на кабинета Кийт Шембри, които са на постовете си и в момента, въпреки тайните им сметки в Панама.

В последния текст, публикуван на блога ѝ час преди атентата, Дафне Галиция повтаря обвиненията срещу Шембри и го нарича "мошеник“, който използва влиянието си в правителството, за да се облагодетелства.

 

Журналистката атакува и опозиционни фигури. "Има мошеници накъдето и да се обърнете. Положението е безнадеждно“, пише тя.

 

Правата на журналистите да разследват и да задават неудобни въпроси е в сърцевината на ценностите на ЕС и трябва да бъдат защитавани винаги. Това заяви говорител на Европейската комисия по повод атентата срещу Дафне Галиция. Вярваме, че ще бъде въздадено правосъдие, макар че това няма да поправи непоправимото. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и комисията осъждат това нападение възможно най-решително, посочи говорителят, цитиран от БТА.

 

Той заяви, че комисията е ужасена от атентата. Говорителят определи Галиция като водеща разследваща журналистка в Малта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?