При Брекзит без сделка: Без виза от и до Великобритания при пътувания до 3 месеца

При Брекзит без сделка: Без виза от и до Великобритания при пътувания до 3 месеца

Британското правителство ще прекрати възможно най-бързо свободното движение на хора, ако Великобритания излезе от Европейския съюз без споразумение, съобщи британското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс.

За определен преходен период гражданите на страните от Европейското икономическо пространство и членовете на семействата им, включително гражданите на Швейцария, ще могат да влизат както досега в Обединеното кралство за посещения, за работа или образование, се казва в декларация на вътрешното министерство.

Но за да останат за повече от три месеца, те ще трябва да подадат заявление за "Временно разрешение за престой на европейци".

А за престой, по-дълъг от три години, европейските граждани ще трябва да кандидатстват по бъдещата нова имиграционна система, основана на квалификация и умения, която ще влезе в сила през 2021 г., се посочва в декларацията.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид каза пред в. "Файненшъл таймс", че Великобритания веднага ще въведе изискване за визи за европейските граждани за престой над три месеца, ако има Брекзит без споразумение.

В такъв случай Обединеното кралство ще има пълен контрол над границите си "за първи път от десетилетия", добави той.

След датата за Брекзит - 29 март, свободното движение на хора между Обединеното кралство и Европейския съюз ще бъде прекратено веднъж завинаги и това ще бъде последица от резултата на референдума за Брекзит през 2016 г., каза вътрешният министър.

Министерството не съобщи колко ще струва временното разрешение за престой на европейци и визата. Цените ще бъде обявени по-късно. Цените на подобни документи сега са между 500 и 600 лири стерлинги, отбелязва ФТ.

И британците без виза за пътувания до 90 дни

Във вторник парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи одобри сходни с британските нови правила за предоставянето на граждани на Обединеното кралство на безвизови пътувания до ЕС. В съобщението на пресслужбата на Европейската народна партия те са представени като улеснение за движението от и до Обединеното кралство.

Благодарение на тези нови правила гражданите на Обединеното кралство няма да имат нужда от виза, когато пътуват до Шенгенското пространство за краткосрочно пребиваване до 90 дни във всеки 180-дневен период.

При сключване на споразумение преди 29 март, тези правила ще започнат да се прилагат в края на преходния период. Ако Обединеното кралство обаче напусне ЕС без споразумение, тези правила ще влязат в действие от 30 март.

Въпросните правила ще се прилагат и за гражданите на ЕС от 27-те държави членки, които пътуват до Обединеното кралство за краткосрочни престои за туристически и бизнес цели, се посочва в съобщението.

Евродепутатът Пал Чаки, говорител на Групата на ЕНП за доклада, каза: "Знаем, че последиците от Брекзит няма да бъдат от най-лесните както за гражданите на Обединеното кралство, така и за гражданите на ЕС, които имат отношения с Великобритания. Ето защо приехме тези нови правила. Те ще улеснят живота на тези, които пътуват до Обединеното кралство, както и на гражданите на Обединеното кралство, които пътуват до държавите членки на ЕС. Европейският съюз се подготвя за всяка възможност - Обединеното кралство напуска ЕС със или без споразумение - и прави така, че това да има възможно най-малко въздействие върху гражданите на ЕС и Великобритания."

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?