При буря си вижте гумите на колата, седнете на сухо, далеч от чешми

При буря си вижте гумите на колата, седнете на сухо, далеч от чешми

Ръководеното от майора от резерва Емел Етем Министерство на извънредните ситуации (МИС) предупреди във вторник за очаквани валежи, силни гръмотевични бури и градушки в Северозападна България. Освен с указания към териториалните дирекции на министерството, областните управители и кметовете, предупреждението е придружено от ценни съвети към цялото население.

На шофьорите, например, освен да спрат и изчакат до спирането на пороя, се пропоръчва по време на пътуване да приберат антената на колата. Освен това обаче, "ако падне гръм по време на движение, следва да се проверят гумите на автомобила, ако са обгорели", съветват от МИС.

Карането на велосипед не е препоръчително.

Трябва да се стои далеч от електропроводите за високо напрежение и метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

МИС препоръчва още по време на буря сред природата да се стои далеч от високи дървета и канари, а ако има сух предмет, да се седне на него.

Ако някой се намира в река, езеро или басейн, трябва незабавно да излезе от водата и да се отдалечи. В случай, че е в лодка или със сърф в морето, човек бързо трябва да тръгне към брега.

Вкъщи или на работното място трябва да се изключат от мрежата телевизори, кабели от външната антена, компютри, видеокасетофони и останалите електрически уреди. Освен да се затворят вратите и прозорците, от министерството препоръчват да се стои далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

Ако гражданите живеят в близост до реки и водоеми, е необходимо да сигнализират своевременно в кметството или областната управа за непочистени отпадъци, строителни материали, дървета в коритата и пространствата под мостовете и в близост до водоемите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?