При демокрацията загубихме най-добрия си сектор

При демокрацията загубихме най-добрия си сектор

За 21 години от началото на демокрацията, чието начало днес отбелязваме, ние спечелихме, но и загубихме много, заяви в сряда, 10 ноември, министърът на земеделието Мирослав Найденов. Това според него е така, защото сме загубили "най-добре развития си сектор и в момента правим неимоверно тежки усилия да се върнем на нивата от 1989 година".

С риск думите ми да бъдат изтълкувани като носталгия по миналото и утре отново да ми бъде поискана оставката, истината е, "че през тези години на прехода сме допуснали българската хранителна и питейна промишленост да изгуби завоювани пазари, да снижи качеството на предлаганите продукти и да достигне до унизителното състояние да внасяме храни отвън", заяви Найденов.

В подобен дух се изказа преди дни и премиерът Бойко Борисов, който коментира: “Една стотна от това, което е построил за България Тодор Живков и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко правителство".

Министър Найденов изрази вижданията си за прехода при откриването на международните специализирани изложби "Месомания", "Салон на виното", "Булпек", "Светът на млякото" и "Интерфуд и Дринк" в Интер Експо Център-София.

В същото време той декларира отново амбицията си да работи за това на българите да се предлагат все повече, по-качествени и по-вкусни продукти.

Днес в условия на криза това е единственият сектор, който движи икономиката напред. Тук са реалната икономика, реалните блага, които се произвеждат, защото нищо не е по-голямо от хляба, заяви в словото си Мирослав Найденов.

Той призова преработвателните фирми да използват български суровини. По този начин според него ще се запазят вкусовите качества на българската храна, които по нищо не отстъпват и дори превъзхождат в някои отношения европейските.

Проблемът обаче бил, че българската питейна и хранителна индустрия изгубила пазари през последните 21 г. и така се стигнало до вноса на храни и суровини.

Част от стратегията за възстановяване на загубените позиции е и забраната селскостопанските аптеки да предлагат свободно антибиотици. Медикаментите ще се продават само срещу рецепта от ветеринар, като така ще се спре практиката за безразборно даване на лекарствата на животните, при която остатъци от антибиотиците често остават в млякото и месото, които стигат до пазара.

В момента в страната има множество ветеринарни аптеки, които работят на така наречения "гаражен" принцип, които продават безконтролно препарати на фермерите, в това число и антибиотични препарати, които след това попадат в хранителната верига и биха могли да увредят здравето на човека, каза агроминистърът.

На изложението за храни и напитки тази година са представени около 200 компании, които представят експонати на близо 450 изложители от България и още 24 държави, сред които Германия, Италия, Испания, Великобритания, Франция, Република Корея, САЩ и други.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?