При газова криза МОСВ ще иска съгласие от Брюксел за продължително ползване на мазут

При газова криза МОСВ ще иска съгласие от Брюксел за продължително ползване на мазут

При евентуална газова криза и необходимост от продължително използване на мазут от топлоцентралите, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще положи всички усилия да договори от Европейската комисия разрешение за това, съобщиха от МОСВ.

 

Договарянето с ЕК ще е от изключително значение за България, за да се избегнат допълнителни наказателните процедури срещу страната ни, свързани с превишаване нормите за допустими емисии.

 

В момента топлоцентралите имат право да работят на мазут в продължение на 10 денонощия. При необходимост от удължаване на този период, екоминистерството може да издаде разрешение, което трябва да е предварително договорено с Европейската комисия.

 

МОСВ припомня, че в комплексните разрешителни на топлофикационните дружества е разписана възможност за използване на котелно гориво (мазут) при авария и рязко спиране на газа.

 

За ограничаване на вредното въздействие върху атмосферния въздух от преминаването на алтернативни горива при аварийни случаи, е необходимо мазутът да отговаря на изискванията в Наредбата за изискванията за качеството на течните горива.

 

В сряда вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева предупреди за евентуална нова газова криза тази зима заради напрежението между Русия и Украйна.

 

По данни на Асоциацията на топлофикационните дружества в България топлофикациите поддържат запаси от алтернативни горива за около пет дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес