Депутати от БСП разкриха:

При ГЕРБ отбрани висши чиновници вземали по няколко заплати

Социалистите опитват да оправдаят предстоящи съкращения, обяви бившият зам.-финансов министър Владимир Горанов

При ГЕРБ отбрани висши чиновници вземали по няколко заплати

Политическите кабинети в три министерства по времето на ГЕРБ са вземали по около 20 работни заплати годишни, а някои месечни възнаграждения са достигали 5000 лв. Това обявиха народни представители от БСП в четвъртък на пресконференция в Народното събрание, а бившите управляващи определиха данните като спекулации, които трябвало да оправдаят предстоящи съкращения в администрацията.

Депутатите от Коалиция за България Петър Мутафчиев и Георги Свиленски обявиха, че допълнителните заплати са раздавани във финансовото, икономическото и социално ведомствата. Данните, на които се позоваха те, са от справки на министерствата за раздадените пари за заплати от 2010 г. до края на август 2013 г.

В политическите кабинети на министерствата влизат главният секретар на ведомството, началникът на кабинета, съветници, сътрудници и директори на дирекции.

От БСП дадоха пример с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, в което служители от политическия кабинет били взели през март, юли, октомври и декември 2010 г.
по около три заплати върху месечното им възнаграждение, т.е. общо около 20 заплати годишно.

Подобни бонуси са получавали и в Министерството на финансите и в Министерството на труда и социалната политика.

Служителите на политическия кабинет в МТСП през три месеца са получавали двойни заплати, посочи Георги Свиленски. В Министерството на финансите всички директори на дирекции са взимали около 5000 лева на месец над заплатата, изчисли той. По думите му, докато за хората е имало от постната пица на Дянков, в Министерство на финансите са яли хубави пици".

Възнаграждението на главния секретар на Министерството на младежта и спорта от 2010 до 2012 г. е било увеличена със 100%. Заплатите на част от директорите на дирекции е нараснала с 90%. Във ведомството са получавали и 13-а заплата, казаха още социалистите.

В Министерството на културата за 2010 г. са заложени 10 000 лв. за около 10 души от политическия кабинет. За 2013 г. са заложени 20 000 лв., т.е. увеличението е 100%.

Депутатите Петър Мутафчиев и Георги Свиленски от БСП изнесоха информация, че с около 30% се е увеличила работната заплата в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за три години. В Министерството на отбраната не са изплащани допълнителни възнаграждения. Там има съвсем минимални, за целия период увеличението е с около 20%, но това е вследствие на повишение на класа на служителите, обясни Свиленски.

На обвиненията от страна на БСП, тогавашните управляващи и настояща опозиция от ГЕРБ обясниха, че "няма такова нещо" и данните не са верни.

По думите на бившия заместник-министър на финансите Владислав Горанов социалистите правят спекулации, за да оправдаят започващи съкращения в администрацията.

От ГЕРБ, обаче забравиха да уточнят, че политическите кабинети не са част от държавната администрация.

Горанов отрече и да е имало заплати от 5000 лв. на месец. 'Известно ми е само двама души да са получавали подобни възнаграждения - шефовете на НАП и Агенция "Митници", каза бившият зам.-финансов министър.

Той напомни, че в мандата на ГЕРБ от 2012 г. бяха променени над 60 закона, за да бъдат "премахнати порочните практики за съществуването на допълнително материално стимулиране, особено обвързано с контролните функции на администрациите".

Според него така е бил премахнат грешният стимул администрациите да притискат обектите си за контрол, особено когато става дума за администрации с контролни функции, с оглед осигуряване на достатъчен ресурс за допълнително материално стимулиране.

Той увери, че разходите за възнаграждения в администрацията по време на мандата на ГЕРБ за съжаление не са могли да бъдат съществено увеличени. Той обаче потвърди, че парите, които е получавал годишно като зам.-министър на финансите до 2012 г., отговарят на 24 заплати.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?