Депутати от БСП разкриха:

При ГЕРБ отбрани висши чиновници вземали по няколко заплати

Социалистите опитват да оправдаят предстоящи съкращения, обяви бившият зам.-финансов министър Владимир Горанов

При ГЕРБ отбрани висши чиновници вземали по няколко заплати

Политическите кабинети в три министерства по времето на ГЕРБ са вземали по около 20 работни заплати годишни, а някои месечни възнаграждения са достигали 5000 лв. Това обявиха народни представители от БСП в четвъртък на пресконференция в Народното събрание, а бившите управляващи определиха данните като спекулации, които трябвало да оправдаят предстоящи съкращения в администрацията.

Депутатите от Коалиция за България Петър Мутафчиев и Георги Свиленски обявиха, че допълнителните заплати са раздавани във финансовото, икономическото и социално ведомствата. Данните, на които се позоваха те, са от справки на министерствата за раздадените пари за заплати от 2010 г. до края на август 2013 г.

В политическите кабинети на министерствата влизат главният секретар на ведомството, началникът на кабинета, съветници, сътрудници и директори на дирекции.

От БСП дадоха пример с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, в което служители от политическия кабинет били взели през март, юли, октомври и декември 2010 г.
по около три заплати върху месечното им възнаграждение, т.е. общо около 20 заплати годишно.

Подобни бонуси са получавали и в Министерството на финансите и в Министерството на труда и социалната политика.

Служителите на политическия кабинет в МТСП през три месеца са получавали двойни заплати, посочи Георги Свиленски. В Министерството на финансите всички директори на дирекции са взимали около 5000 лева на месец над заплатата, изчисли той. По думите му, докато за хората е имало от постната пица на Дянков, в Министерство на финансите са яли хубави пици".

Възнаграждението на главния секретар на Министерството на младежта и спорта от 2010 до 2012 г. е било увеличена със 100%. Заплатите на част от директорите на дирекции е нараснала с 90%. Във ведомството са получавали и 13-а заплата, казаха още социалистите.

В Министерството на културата за 2010 г. са заложени 10 000 лв. за около 10 души от политическия кабинет. За 2013 г. са заложени 20 000 лв., т.е. увеличението е 100%.

Депутатите Петър Мутафчиев и Георги Свиленски от БСП изнесоха информация, че с около 30% се е увеличила работната заплата в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за три години. В Министерството на отбраната не са изплащани допълнителни възнаграждения. Там има съвсем минимални, за целия период увеличението е с около 20%, но това е вследствие на повишение на класа на служителите, обясни Свиленски.

На обвиненията от страна на БСП, тогавашните управляващи и настояща опозиция от ГЕРБ обясниха, че "няма такова нещо" и данните не са верни.

По думите на бившия заместник-министър на финансите Владислав Горанов социалистите правят спекулации, за да оправдаят започващи съкращения в администрацията.

От ГЕРБ, обаче забравиха да уточнят, че политическите кабинети не са част от държавната администрация.

Горанов отрече и да е имало заплати от 5000 лв. на месец. 'Известно ми е само двама души да са получавали подобни възнаграждения - шефовете на НАП и Агенция "Митници", каза бившият зам.-финансов министър.

Той напомни, че в мандата на ГЕРБ от 2012 г. бяха променени над 60 закона, за да бъдат "премахнати порочните практики за съществуването на допълнително материално стимулиране, особено обвързано с контролните функции на администрациите".

Според него така е бил премахнат грешният стимул администрациите да притискат обектите си за контрол, особено когато става дума за администрации с контролни функции, с оглед осигуряване на достатъчен ресурс за допълнително материално стимулиране.

Той увери, че разходите за възнаграждения в администрацията по време на мандата на ГЕРБ за съжаление не са могли да бъдат съществено увеличени. Той обаче потвърди, че парите, които е получавал годишно като зам.-министър на финансите до 2012 г., отговарят на 24 заплати.

Споделяне
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?