При лоша реколта искаме от ЕС разрешение за компенсации на фермерите

Ако тенденцията за засушаване се запази и зърнената реколта пострада, министърът на  земеделието и горите Нихат Кабил ще внесе на юлския Съвет на агроминистрите на ЕС искане да се разреши увеличение на националните доплащания за фермерите, за да компенсират загубите си. Това съобщи пред членовете на парламентарната земеделска комисия Кабил.

Преди това заместникът му Светла Бъчварова алармира, че се влошава състоянието на есенниците и пролетниците, което може да доведе до намаляване на реколтата с 10 процента. Според депутата от БСП Ясен Пенчев възможно е щетите сред посевите да достигнат и до 50 процента.

Кабил обаче допълни, че дори и да се стигне до такова намаление на зърнените добиви, в никакъв случай няма да има криза, каквато е позната от 1994 г. или 2001 г. Като членове на Европейския съюз имаме механизми за ползване на интервенционни количества от други страни от общността, каза земеделският министър. По думите му можем да внесем пшеница от Унгария, както и от други страни от Черноморския  регион и цените ще са поносими заради ниските транспортни разходи.

Той предупреди желаещите да правят спекулации с цените, че ще сбъркат, защото на пазара ще се намеси интервенционната агенция, която всяка есен отваря търгове за изкупуване на зърното с конкретна цена, като целта е именно да не се получават сривове на пазар. Кабил припомни на депутатите, че Държавният резерв вече не е фактор за намеса на пазара. Той си провежда своя политика за военно-временните запаси, допълни земеделският министър.

Искането за разрешение от ЕС за увеличаване на подпомагането за селските стопани от държавния бюджет при суша се налага, защото трябва да се съгласуват държавните помощи.  Ако искането бъде уважено, вече Министерството на финансите трябва да реши откъде ще се намерят средства за субсидиране на пострадалите фермери, каза Кабил.

Когато реколтата в предишните две години пострада от наводнения, фонд “Земеделие” отпусна от своите резерви безвъзмездни средства за фермерите, чиито посеви бяха унищожени. Парите обаче бяха за подпомагане на дейностите им за следващите реколти, а не просто раздадени средства на калпак. Сега, ако се стигне до това, ще се спази същата процедура за компенсиране на разходите на бъдеща дейност, а не като обезщетение, допълни Кабил.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?