Тих бойкот на приемната грижа

При над 600 души, одобрени за приемни родители, не се настаняват деца

При над 600 души, одобрени за приемни родители, не се настаняват деца

Приемен родител излезе с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с което сигнализира, че приемната грижа се бойкотира и към момента има над 600 семейства, които са одобрени за приемни родители, но в тях не се настаняват деца. Авторът на писмото Мария Благоева е приемен родител на две деца и член на Управителния съвет на Националната асоциация по приемна грижа.

Тя дава пример с по-малкото – петгодишно дете, което когато е настанено в дома ѝ е знаело само думите “искам“, “няма“ и “дай“, а четири месеца по-късно вече говори, знае песни и стихотворения, може да брои до 20 и познава буквите.

“Темпото, с което се развива, говори за добро бъдеще на отличен ученик и съвестен гражданин. Ако обаче, момчето беше останало в домовете, един ден щеше да бъде обявено за бавноразвиващо се и присъдата му да бъде прочетена. Това, което искам да кажа е, че моят малък приятел е изключително умен, но просто не е имало кой да му подаде ръка и да го насочи в правилната посока. За съжаление, съдбата на 7-те му братя и една сестра не е такава. Най-големият от тях вече е в затвора, а един от останалите, които са настанени в домове е доказан наркоман. Пиша ви всичко това, за да покажа ясно и недвусмислено ползата от приемната грижа. Развитието на потенциала на всички деца от домовете в правилна посока, зависи от средата, в която бъдат поставени, т.е. от настаняването им в приемни семейства“, посочва Благоева.

“Налице е тих бойкот на приемната грижа. Ако поискате справка за броя на утвърдените приемни родители, при които все още не са настанени деца, ще установите, че цифрата надхвърля 600. Много от тях са обезсърчени от напразно чакане и са на път да се откажат. Ако поискате статистика за това колко деца не подлежат на приемна грижа, просто защото не е имало кой да им направи оценка и да задвижи документацията, ще бъдете направо шокиран“, допълва още тя.

“За удобно оправдание се използва репликата: “Ами те ги искат все руси и със сини очи, а такива няма“, което не е истина“, казва Благоева. С този аргумент не са били настанени деца при жени от Видин, които са имали готовност да приютят деца за Коледа. “Жените казват, че им е все едно, дори и през комина да са пуснати, за да почернеят само да им ги дадат, но не последва нищо“, казва Благоева.

Освен това, в Кюстендил има приемни родители, които чакат дете, но на които се прилагат други хватки – предлагат им се деца, които не отговарят на очаквания от тях профил. Така дори да се съгласят, приемните родители трябва да преминат отново обучение, да чакат одобрение и т.н.

“Не се наемам да гадая защо в много от регионите приемната грижа се бойкотира, но е факт. Една от причините със сигурност е, че качественият приемен родител, след като вземе детето, вижда неговите проблеми и започва да изисква от отделите за закрила социалните служби да проявят адекватна персонална грижа, което създава съответен проблем“, коментира Благоева.

По думите ѝ с течение на времето качествените приемни родители биват подменяни с такива, които са на принципа “плащат ми само за това, детето да е нахранено и облечено, останалото не е моя работа“.

“Ние, приемните родители, сме принудени да се борим със социалните работници, които трябва да ни помагат“, казва още Благоева.

“Г-н Борисов, редно ли е да има 5 000 деца в домове и повече от 600 семейства, в които няма настанени деца?“, завършва писмото си тя.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?