При навършване на пълнолетие едва 8% от младежите са без кариес

При навършване на пълнолетие едва 8% от младежите са без кариес

Само 8% от децата, навършващи пълнолетие, са без кариес. На 18-годишна възраст младежите вече имат средно по 6 кариеса. Още на 5-6 годишна възраст децата имат средно близо 4 кариеса, докато децата без кариеси в тази възраст са по-малко от една трета.

Това сочат данните от проучване на зъбния статус на децата, проведено чрез прегледи на над 20 000 деца на различни възрасти в отделните области на страната, което беше представено в на кръгла маса в парламента в сряда. В най-лошо състояние са зъбите на децата в София и Смолян, а най-малко развалени зъби имат децата във Варна, Плевен и Хасково.

Детският зъболекар проф. Милена Пенева посочи, че децата масово нямат изградени хигиенни навици, а родителският контрол е слаб. Сред другите причини за лошия зъбен статус на децата е неправилното хранене. Пенева заяви, че децата консумират въглехидрати и нездравословна храна, а от менюто им отсъстват млечните продукти, богати на калций, които са важни за зъбите. "Не е достатъчна и консумацията на плодове и зеленчуци", посочи тя.

Пенева очерта като проблем и това, че се лекуват предимно спешни случаи, които не търпят отлагане, поради това, че децата ги е страх да ходят на зъболекар. Така при зъболекарите попадат деца с разрушени зъби, докато процесът на кариеса е уловим в много по-ранен етап, когато е обратим.

Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов предупреди, че са необходими спешни законови промени, които да улеснят специализациите в денталната медицина, защото България вече изпитва остър недостиг на зъболекари.

Над 90% от зъболекарите у нас са на възраст над 55 години, а в десет области на страната няма нито един един ортодонт или специалист по орална хирургия, посочи той.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?