При некачествен ток ДКЕВР ще реже цените на фирмите

При некачествен ток ДКЕВР ще реже цените на фирмите

Ако енергоразпределителните дружества не спазват изискванията за качеството на доставката на ток, спират често и за дълго снабдяването, може да им бъдат орязани цените, на които продават електроенергията. Това предвижда проект на методиката за качеството на услугите, предлагани от енергодружествата, който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще разгледа на открито заседание в петък.

Проектодокументът засилва контрола върху тези фирми, които ще бъдат длъжни да спазват нови правила.  В него са разписани критерии за качеството на предлаганата услуга, както и срокове за постигането им. Това е пряко обвързано с одобряването на исканите от дружеството приходи за всяка година от регулаторния период и съответно с цената на тока за потребителите, уточниха от ДКЕВР. До края на юни комисията трябва да разгледа всички заявления за повишаване на цената на тока, който варират между 6 и 9 на сто за различните дружества.

Енергийните дружества, които от 1 юли ще получат нови цени на тока, ще имат една година гратисен период, за да преведат напрежението в мрежата си според регламентираните стандарти. Определени са и средният брой спиране на тока и средната им продължителност за период от една година. Ако енергото надхвърли определените лимити, то ще бъде санкционирано.

Регулаторът ще следи и за времето за отговор на жалбите и молбите на клиентите на ЕРП-ата, както за спазване на сроковете за извършване на съответните проверки и сключване на договори за присъединяване на нови клиенти към мрежата. Според проектодокумента дружествата ще трябва да коригират сгрешените сметки на абонатите до 10 дни, като през 2010 година времето трябва да бъде съкратено на 5 дни.

Ако дружествата не покриват показателите за качество, ДКЕВР ще намалява заложените в бизнес плановете им приходи, което означава, че може да им бъдат намалявани цените.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?