При нова Covid вълна ще затварят обекти при над 9000 души в болниците

При нова Covid вълна ще затварят обекти при над 9000 души в болниците

Планът за действие на здравното ведомство при нова вълна на коронавируса предвижда училищата да работят присъствено, а големи обекти да се затварят само в краен случай при повече от 9 хиляди души в болниците. За сравнение - тези нива на хоспитализирани бяха достигнати при последната вълна през март, а при предишната - през есента на миналата година в болниците се лекуваха около 7000 души.

Планът очертава няколко критерия за въвеждането на конкретни мерки - брой заразени на 100 хиляди население, какъв процент от пробите са положителни, при определен брой заразени колко фактически са болни и каква част от тези болни имат нужда от болнично лечение. Това обясни във вторник пред БНР проф. д-р Мира Кожухарова, съветник на здравния министър по епидемичните въпроси и един от експертите, разработили новия план, който все още не е представен официално от МЗ.

По същество работата по документа е приключена. Финалната му версия предстои да бъде огласена.

Планът разписва какво се прави при под 100 положителни проби на 100 хиляди население, при 100-200 на 100 хиляди, между 200 и 500 на 100 хиляди изследвани, над 500 положителни на 100 000 тествани.

Планът предвижда да се запазят основните функции на болниците – например травматологично или неврологично отделение, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти с Covid както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, каза проф. Кожухарова.

Планът предвижда още личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина спокойно могат да се лекуват вкъщи, посочи тя.

Според Кожухарова училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим, още повече при дадената възможност на учителите да се ваксинират.

"При широко разпространение на делта варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант", каза тя.

Кожухарова увери, че при всички положения по-строгите мерки няма да са от типа затваряне на градове, улици, махали и т.н.

Публични обекти и пространства ще се затварят само в крайна нужда - много големи обекти ще бъдат затваряни при повече от 9 хиляди души в болнични заведения, допълни Кожухарова.

Властите обаче очакват да не се стига до този вариант и разчитет на това, че повече хора ще се ваксинират, както и на това че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували.

При критична маса ваксинирани и преболедували кина, ресторанти и т.н. ще могат да функционират нормално и няма да се налага да бъдат затваряни, посочи тя.

Тя посочи, че хората със сертификат за ваксина или преболедуване ще имат повече права.

Относно риска в края на август да има бракуване на ваксини Мира Кожухарова каза, че се надява да не се достига до варианта изхвърляне.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?