При нова вълна детските градини ще работят само за деца на ваксинирани родители

Нова вълна на Covid-19 е неизбежна, ако не се засили ваксинацията, и ще коства над 500 млн. лв.

При нова вълна детските градини ще работят само за деца на ваксинирани родители

Детските градини ще затворят последни при нова вълна на коронавируса, но в тях ще се допускат само деца на ваксинирани родители и персоналът в тях също трябва да е напълно имунизиран. Това предвижда планът на здравните власти за посрещане на нова вълна от Covid-19, която по думите на здравния министър Стойчо Кацаров е неизбежна, ако повече хора не се имунизират до края на лятото. Най-лошият сценарий е да се повтори вълна, подобна на тези от края на миналата и пролетта на тази година.

Този сценарий ще коства на държавата около 500-600 млн. лв. и единственият начин да бъде избегнат е ваксинирането, обяви Кацаров.

Планът се базира на няколко зони според заболеваемостта и заетостта на болниците и според това, в коя зона попада страната ще бъдат прилагани различни мерки, както на национално така и на регионално ниво.

"Ако имаше такъв изготвен план юни-юли месец миналата година, вероятно броят на жертвите би бил много по-малък от регистрирания. Експертите не изключват последваща вълна от коронавирус и затова счетохме, че е изключително важно да бъде направен такъв план и страната да бъде подготвена с всички нейни структури за посрещане на предизвикателствата", каза д-р Кацаров.

Той допълни, че не може да се прогнозира дали новата вълна ще е в края на лятото или през есента.

Зони и мерки

Според нивата на заболеваемост зоните са зелена – с под 100 заразени на 100 000 население; оранжева - между 100 и 250 заболели на 100 000 население, червена зона - от 250 до 500 и тъмно червена - над 500 заболели на 100 000 население.

В момента страната ни се намира в зелената зона по този показател.

Според броя на заетите легла с болни с коронавирус в болницит зоните са: зелена – с до 2500 пациенти, оранжева - от 2500 до 6000, червена – от 6000 до 9000 сме в червената зона и тъмно червена: над 9000 души, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

На базата на тези зони са определени ограниченията по отношение на социални и семейни събирания; други събития от частен характер; организиране на събития на закрито; тренировки и спортни събития на закрито и открито; културни събития на закрито; учебните заведения, детските градини и университетите и други. Пълният списък с ограничения според зоните можете да видите ТУК.

Първи ограничения могат да бъдат наложени в оранжевата зона. В червената зона ще се затварят барове, дискотеки и казина по области. В тъмночервената зона ще бъде разрешена само доставка по домовете.

Предвижда се училищата в червената зона да работят по график, който се изработва от МОН. Във ВУЗ-овете няма да се провеждат лекции и упражнения. В тъмночервената зона вече ще се преустановяват присъствените занятия и ще преминава към дистанционно обучение.

В тъмно червената зона, ще останат да работят хранителните магазини, аптеките, магазините, банковите институции и стоките от първа необходимост. Това ще се сллучи при над 9000 заети болнични легла от пациенти с коронавирус. В тъмночервената зона се допуска и налагане на ограничения за пътуване.

Изключения за ваксинирани

"Ако сме в червената зона, детските градини ще работят, но само при 100% ваксиниран персонал или преболедувал, а родителите на децата да имат сертификат", каза здравният министър.

"Смятаме да затваряме детските градини в последния етап. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран", каза д-р Златанов.

По думите му това ще даде възможност на хората да плануват живота си, да преценят кога да се имунизират.

"Предлагаме обекти със 100% ваксиниран персонал и осигурен вход само за имунизирани да не спират дейността си, дори ако са разположени в червена зона", каза Кацаров.

Болници и лекари

Властите планират по-активна роля на личните и лекари и извънболничната помощ в поемането на пациентите с коронавирус.

По отношение на болниците властите целят да не блокират основната им дейност възможно най-дълго. Инфекциозните и отделенията по вътрешни болести ще поемат първоначално болните с коронавирус, а останалите трябва да поддържат другата дейност. Ако ситуацията се влоши, ще се използват 20% от леглата във всички болници.

Лекарства

Изготвена е обща финасова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, както беше от края на миналата година до пролетта на тази година, добави Стойчо Кацаров.

Септември ще бъдат внесени допълнителни количества от лекарството "Ремдесивир", както и препарати с по-дълъг срок на годност, за да се ползват и за други цели в по-дългосрочен план, уточниха още здравните власти на брифинга.

В момента има пренасищане на "Хидроксихлорохин", който вероятно няма да може да бъде използван, преди да изтече срокът му на годност.

Осигурени са и достатъчно ваксини до края на годината. Страната вече е подала заявки за нови доставки за 2022 и 2023 година.

Планове за подпомагане на бизнеса

Планът ще бъде изпратен на всички министерства и ведомства, за да съобразят своите действия при следваща пандемична вълна, каза Стойчо Кацаров.

Те трябва да прилагат мерки за подкрепа на различни бизнеси и предприятия. Въз основа на този план ведомствата трябва да развият своите планове за подпомагане на съответните икономики и бизнеси, след като те бъдат спрени по епидемиологични причини,посочи здравният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България