При нужда "АликсПартнърс" ще продължи да помага на синдиците на КТБ

Консултантът не е фалшив, докладът му се използва за действия по събиране на възможно най-много активи, обяви гаранционният фонд

При нужда "АликсПартнърс" ще продължи да помага на синдиците на КТБ

В съвместно изявление на български и английски език Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и консултантската компания "АликсПартнърс" (AlixPartners), разследвала изтичането на активи от фалиралата Корпоративна търговска банка, за пореден път бяха отречени информациите, че наетата "АликсПартнърс Сървисис" няма нищо общо със световната компания.

Партньорът и водещият експерт в българското проучване Даян Хюз заявява, че след като компанията си е свършила работата по поставените в договора три задачи, при нужда може да продължи да подпомага синдиците на КТБ и ФГВБ, тъй като това е предвидено в договореностите. Не се посочва обаче при какви обстоятелства "АликсПартнърс" ще продължи да работи по случая КТБ.

Председателят на управата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков пък заяви, че изготвеният доклад от "АликсПартнърс" вече се използва като основа за предприемане на най-подходящите действия с цел възстановяване на колкото се може повече активи в интерес на кредиторите на КТБ.

В изявлението се обяснява, че "АлексПартнърс", както и много други мултинационални компании за професионални услуги, оперира чрез няколко отделни търговски дружества, относими към юрисдикциите, където извършва дейност. Едно от тях е "АликсПартнърс Сървисис" (AlixPartners Services UK LLP", което е изцяло собственост на "АликсПартнърс".

"Нашето задание беше изключително ясно и според нашия опит в подобни случаи напълно отговарящо на ситуацията към датата на нашето назначаване", обяснява Даян Хюз. Тя допълва, че задачите относно КТБ са били проучване за няколко години назад на потока от парични средства, излезли от банката, установяване как и докъде са стигнали парите, и даване на препоръки за възможните варианти за възстановяването на тези проследени суми. Друга цел е била "установяване на състоянието на активите на банката, като вниманието ни беше насочено предимно към кредитите и други финансови активи, и даване на търговски препоръки за максимално възстановяване на стойността им". Преценена е била също така ролята на заинтересованите страни и консултанти на банката, за да се направят препоръки за предприемане на възможни действия.

"В хода на изпълнението на тези задачи работихме тясно както със синдиците и ФГВБ, така и с редица професионалисти от и извън банката. В резултат представихме детайлен и практически насочен доклад, съдържащ набор от препоръки за подпомагане на текущите и бъдещи линии на действие. Договореностите предвиждат, че "АликсПартнърс" може да продължи да подпомага синдиците и ФГВБ според необходимостта“, допълвя Хюз

По думите на Радослав Миленков консултантите са свършили изключително полезна работа, "за да добием реална представа за ситуацията с КТБ". Докладът вече се използва за предприемане на най-подходящите действия за възстановяване на колкото се може повече активи в интерес на кредиторите на КТБ, казва още шефът на ФГВБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес