При нужда правителството в Италия ще помогне на банките

При нужда правителството в Италия ще помогне на банките

Италианските банки, които страдат от засилващото се негативно отношение на пазара, могат да получат държавна помощ при нужда, каза вчера вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини пред АНСА, съобщи БТА в петък.

Италианските банки държат голяма част от италианските държавни облигации, чиято стойност намаля след решението на популисткото правителство в Рим да пренебрегне правилата за бюджетна дисциплина на ЕС, отбелязва ДПА.

"Ако някой се нуждае от помощ, то ние сме тук, без да повтаряме минали намеси", заяви Салвини при въпрос на АНСА за евентуална държавна помощ за банки, заплашени от банкрут. "Ако някоя банка или компания се нуждае, ние сме тук", добави той.

Салвини говори по време на изложение на коне, като публикува видео за посещението си в социалните мрежи, в което язди кон сред приветстващата го тълпа.

Някои анализатори предупредиха, че може да се наложи по-малки италиански банки да бъдат рекапитализирани, вероятно с държавни средства, ако стойността на правителствените облигации продължи да пада.

Обезценяването е отражение на повишаването на рисковите премии по италианския дълг. Ключовият индикатор, известен като "спред", достигна наскоро до най-високото си ниво от пет години. Този показател измерва разликата в доходността на 10-годишните италиански облигации и референтните германски книжа. Той достигна 300 базисни пункта спрямо 120 през май.

Настоящото му равнище е "равнище, което не можем да си представим, че ще задържим за дълго време", каза в сряда пред държавната телевизия РАИ министърът на икономиката и финансите Джовани Триа."Високият спред е проблем за банковата система, най-слабата част от банковата система", заяви Триа.

По-рано вчера Салвини изключи възможността правителството да се обърне към Русия или други страни с молба те да купят италиански държавни облигации, за да успокоят пазарите. "Не се нуждаем от чужда помощ", каза той на Евроазийския икономически форум, който започна вчера във Верона.

Споделяне

Още от Свят